Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полиция и разузнаване опровергават съществуването на план за покушение срещу Костас Караманлис

04 Април 2013 / 11:04:20  GRReporter
1686 прочитания

Година след началото на разследването във връзка с предполагаемия опит за покушение срещу бившия премиер Костас Караманлис гръцките полиция и разузнаване поставят под съмнение част от фактите, на които се основава случаят.

Според репортаж на вестник То вима високопоставени офицери са изразили учудването си за решението на съдебните власти да свържат разследването за опита за покушение през 2008 с разследването във връзка с телефонните подслушвания през 2004. Според източници следователят е установил, че обажданията на министрите от правителството на Нова демокрация не са се ограничили в периода 2004 – 2005 и са продължили до 2007, заради енергийната политика на тогавашния премиер.

Следователят е събрал показания на полицаи, заети с охраната на Костас Караманлис, които са заявили, че “действително са били информирани за съществуването на план за нападение срещу него”. В предишни свои показания бивш високопоставен представител на службата за разузнаване бе заявил, че бомбения атентат пред Компанията за държавни имоти на булевард Александрас също е бил насочен срещу бившия премиер, защото служебният му автомобил е бил паркиран на разстояние от няколко метра.

В допълнение мобилният оператор е предоставил на разследващите власти нови данни за връзките на един от служителите с посолството на САЩ в Атина. Улики са възникнали и от анализа на обаждания отпреди 5-6 години, в които са замесени съмнителни лица и компании, действащи като “витрини”.

Въпреки това полицията и разузнаването поставят под съмнение някои от информациите, като представят следните аргументи:

1. Резултатите от разследването във връзка с подслушванията в периода 2004 – 2005 сочат, че незаконния софтуер на мобилния оператор Vodafone е бил изключен през март 2005 и не е бил включван отново. Те предполагат, че разследването за опита за покушение може да е открило данни за друг вид телефонни подслушвания.

2. Никога не е имало информация, че преследванията на 104 души през 2004 – 2005 са имали връзка с енергийната политика на Гърция. Полиция и разузнаване твърдят, че те са били свързани с безопасността на Олимпийските игри. Сред следените са били полицейски офицери, членове на организационния комитет на игрите, както и гърци и чужденци, за които са съществували съмнения, че са членове на терористични групировки.

3. През последните месеци разследването за замесените в подслушванията е достигнало до конкретен служител в американското посолство, който е живеел в квартал Палео Психико и е бил свързан с 14-те подслушващи телефони. Към момента съдебните власти търсят данните на конкретния служител.

4. Според Службата за борба с тероризма бомбеният атентат срещу Компанията за държавни имоти на булевард Александрас е дело на терористичната групировка “Народна воля” във връзка със скандала за имотите на атонския манастир Ватопед. Нейните членове бяха изпратили манифест, с който поемаха отговорността за случая. Характерни са думите на полицейски офицер: “Нямаме съмнения за автентичността на манифестите на “Народна воля”, която е една типична групировка за партизанска борба в градски условия. Вероятно преминаването на г-н Караманлис от мястото на атентата в Компанията за държавни имоти е напълно случайно”.

5. Случаят “опит за покушение срещу г-н Караманлис” възникна след документ на Службата за разузнаване, който бе основан на друг документ, издаден от офицер от посолството на Русия в Атина. Гръцките разузнавачи са го определили като “сигурен източник, който е предоставял многократно достоверна информация по държавни и други въпроси”. Според неговите сведения през март 2008 в Атина са пристигнали 19 членове на руската служба за национална сигурност ФСБ (наследничка на КГБ – б.а.) във връзка с “опита за телефонно подслушване на разговорите между Костас Караманлис, руския президент Владимир Путин и тогавашния президент на България Георги Първанов”. Руските агенти открили група от непознати лица, които следвали автомобила на гръцкия премиер в района на Неа Макри до Атина. Като време се посочват дните от 20 до 25 април 2008. По същото време се е провела и схватката между двете групи. Според същия сценарий уличените в “опит за убийство на премиера” лица са се возели в микробус, но са избягали от мястото на сблъсъка с мотоциклет. Руснаците твърдят, че в микробуса са открили експлозиви и карти, от които ставало ясно, че планът за убийството на Костас Караманлис бил дело на западни тайни служби и израелския им събрат – Мосад. Гръцките полицейски офицери обаче посочваха още преди година: “Костас Караманлис, Владимир Путин и Георги Първанов се срещнаха на 4 септември 2006 в премиерската резиденция Максиму с основна тема на разговор изграждането на газопровода Бургас – Александруполис. Как е възможно руснаците да са дошли, за да подслушват на тази среща две години по-късно? Те никога не са ни предоставили информация, че са открили този микробус, картите и експлозивите. Българските дипломати също не са били информирани за нещо подобно. Как е възможно нападателите да са избяга ли с мотор, след като се предполага, че когато руснаците са ги спрели те са се возели в микробус? Освен това попитахме охраната на Костас Караманлис дали са установили съществуването на някакви съмнителни действия и те отрекоха, като заявиха, че не знаят нищо за случая”.

Категории: Криминална хроника опит за покушение срещу Костас Караманлис телефонни подслушвания разузнаване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus