Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По 31 месеца затвор условно за Тану и Кентерис

10 Май 2011 / 19:05:38  GRReporter
2382 прочитания

Условна присъда от по 31 месеца затвор и глоба по пет хиляди евро получиха спринтьорите Ктерина Тану и Костас Кентерис, които по не чак толкова умел начин се опитаха да се измъкнат от допингов тест преди Олимпийските игри през 2004 година. 33 месеца условно получи и техният треньор Христос Дзекос, който очевидно е дирижирал цялата операция. След седем години разследване на случая, часът на истина настъпи и на принципа „на лъжата краката са къси” съдът установи, че причината, която обвиняемите бяха представили, за да не се явят на теста е фалшива, катастрофа не е имало, а обвиняемите очевидците са лъжесвидетелствали умишлено.

Всичко започва в сутринта на 12 август 2004 година, когато спортистите е трябвало да се намират в олимпийското селище до Атина, за да им се направят изследвания за допинг преди началото на игрите. Двамата спринтьори не са били намерени за тест, а по късно през деня е било съобщен, че са претърпели пътнотранспортно произшествие с мотор, в следствие на което са били задържани в столичната болница КАТ.

В случая на спортистите са били забъркани и седем лекари от атинската болница, която ден след произшествието е издала информационен бюлетин с подробно описание на несъществуващите (както се оказва днес) травми на Катерина и Костас от падането с мотор. Там са описани черепно-мозъчни травми на Кентерис и фрактури на Тану, които обаче не са били потвърдени от съдебния лекар Филипос Куцафтис.

В подкрепа на лъжливите свидетелства са влезли и двама очевидци, които потвърдили инцидента, за да звучи по достоверно. Съдът не остана безразличен и към тези второстепенни герои в спортната драма на Гърция. За лекарите бяха отсъдени по шест до осем месеца затвор, след като бяха признати по обвинение за съучастие. Единият от очевидците, който явно се е опитал да бъде по-убедителен в лъжата, че двамата спортисти са катастрофирали получи 15 месеца затвор, а другият само седем месеца. Според публикациите в гръцката преса всички присъди могат да бъдат обжалвани на по-висша инстанция.

Първоначално предложението на прокурора за наказание на подсъдимите са били лишаване от свобода от по четири години за Кентерис и за Тану, шест години и глоба от 15 хиляди евро в Христос Дзекос, две години за първия свидетел, една година за втория свидетел и по една година за шестима от лекарите. Само за едно от медицинските лица предложението на прокурора е било за шест месеца лишаване от свобода. Обвиненията по дело са свързани с нарушения, невярно представяне на фактите пред официалните власти, подбуждане към неверни твърдения и подбудителство към съучастие в нарушение, издаване на неверни твърдения на седемте лекари и злоупотреби с позицията.

Категории: Спорт Ктерина Тану Костас Кентерис допинг съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus