Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Pimco и BlackRock също акционери в Eurobank

29 Април 2014 / 13:04:18  GRReporter
930 прочитания

Промяната в инвестиционната ориентация на гръцките банки от хедж фондовете към дългосрочните инвеститори се потвърждава от увеличаването на акционерния капитал на Eurobank, в което участват сериозни представителит на инвестиционната общност като Pimco, ΒlackRock, Ηighfield, JP Morgan Asset Management, Wellington, Lazard Asset Management, Schroeders, Marshall Wayne, Μοore Capital, а сериозен интерес са заявили и от sovereign wealth funds.

Очаква се, че заявеният интерес ще покрие минимум два пъти целта на банката. Освен това вчера групата на основните инвеститори Fairfax увеличи своята оферта на 0,31 евро от първоначалните 0,30 евро за акция, което ще фиксира емисионната стойност на 0,31 евро.

Новата оферта бе приета от страна на банката. За всичко останало продължават да важат същите условия, описани в информационния бюлетин, като сумата, предложена от Fairfax възлиза на 1,332 милиарда евро.

Срокът за офертите на Eurobank изтича днес, а утре, сряда, банката ще съобщи емисионната стойност и разпределянето на акциите. В свое съобщение банката уточнява сроковете и подчертава, че инвеститорите трябва да се съобразяват с данните, посочени в информационния бюлетин и съобщенията на банката, а не с медийни или други информации.

Към привличането на дългосрочни инвеститори се стреми и Националната банка на Гърция следвайки тенденцията, очертана от Банка Пиреос и Alpha Bank при съответните процедури.

Постепенното възстановяване на икономиката, прозрачността в банковия сектор за капиталовите нужди и кредитните портфейли на банките, получена благодарение на проведените стрес-тестове на централната Банка на Гърция, както и завръщането на страната на международните пазари, засилиха доверието на дългосрочните инвеститори едновременно с интереса на хедж фондовете, а допълнителен тласък даде и високата ликвидност, която „избяга“ от развиващите се пазари в търсене на обекти за инвестиции и печалби.

Показателна е промяната в позицията на японската инвестиционна компания Nomura, която преди месец виждаше сериозни рискове за гръцките банки, а вчера в свой доклад дава вот на доверие и открива инвестиционни възможности.

Докладът на Nomura

В своя доклад Nomura предвижда, че действията за увеличаване на капитала на четирите най-големи банки в Гърция, в съчетание с подобряването на рентабилността преди провизии, ще им позволят да покрият всяка допълнителна капиталова нужда, която може да възникне вследствие на европейските стрес-тестове, като запазят индексите въз основа на Базел  ΙΙΙ.

Подчертава се също така, че банките ще внесат в централната Банка на Гърция капиталови планове и за неблагоприятния сценарий на BlackRock. Тези планове ще бъдат оценени от централната банка до юни, съгласно доклада на Европейската комисия.

Японската инвестиционна компания подобри оценките си за рентабилността и за целевите цени, като „любимата“ й акция е тази на Alpha Bank с целева цена 0,75 евро от предишните 0,23 евро и предложение за покупка. Това предпочитание се базира на ниската стойност, добрата капиталова адекватност и сравнително по-високите оперативни приходи.

До неутрална позиция се издига Eurobank с целева цена 0,40 евро от сегашните 0,30 евро, позиция, която притежава и Банка „Пиреос“ с нова целева цена 1,50 евро от сегашните 0,96 евро. За Националната банка на Гърция от Nomura определят целева цена 3,10 евро от сегашните 2,690 евро.

 

 

Категории: Eurobank дългосрочни инвеститори акционерен капитал Fairfax
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus