Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо чуждите инвеститори се обърнаха към гръцките банки

27 Април 2014 / 12:04:51  GRReporter
1136 прочитания

Банка Пиреос и Alpha Bank бяха двете банки, абсолютно подготвени за рекапитализацията си, и придобиха капитали, които им осигуряват стабилна капиталова „възглавница” отвъд факта, че покриха всичките си капиталови нужди, които предвиждаха стрес тестовете.

Интересен е случаят на Eurobank, тъй като Фондът за финансова стабилност остава с миноритатрен процент в банката.Инвеститорите показват жив интерес към гръцкия банков сектор и причината е, че очакват възвръщаемост от конкретната инвестиция. Те смятат, че след като приключи рецесията банките ще са печеливши защото са преструктурирани, както и заради факта, че ще приключи цикълът на „червените” заеми. Същевременно, развитието ще позволи на банките да се отдадат на традиционните си дела, които от своя страна ще засилят икономиката.

Eurobank
Първата банка, в която Фондът за финансова стабилност е миноритарен собственик

Вчера започна увеличението на капитала с продажни цени 0,30 - 0,33 евро и издаване на 9 546 666 667 нови общи акции за комбинираната оферта на Eurobank в Гърция и в чужбина. Офертите се отнасят както за чужди инвеститори в процеса на букбилдинг (book building), така и за гръцки физически лица и институционални инвеститори. Срокът на комбинираната оферта  е 29 април. Точната продажна цена ще повлияе и цената, която накрая ще даде групата инвеститори от Fairfax. В развитие са roadshows на банката в чужбина и атмосферата е положителна. Според досегашните данни заявките за интерес са надминали 2.5 милиарда евро, покривайки с излишък сумата от 1,53 милиарда евро, която е целта на банката, а останалите 1,332 милиарда евро ще внесе групата Fairfax.

Що се отнася до вътрешните инвеститори, те ще се регистрират при цена 0,33 евро и ще очакват изчистването на офертите след определянето на продажната ценя. Смята се, че крайната цена ще се образува по-близо до горната граница. Ако бъдат събрани от физически лица 2,864 милиарда евро, коефициентът Core Tier I ще е 19%. Същевременно, показателят Common Equity Tier I и общият показател на капиталовата достатъчност ще се образува с данни от 31.12.2013 на 10,6%. На 30 април 2014 ще бъде обявена крайната цена на увеличението и разпределението на акциите. На 5 май ще бъдат внесени капиталите от частни лица, а одобрението ще е на 7 май. На 9 май ще започне договарянето на акциите.

Националната банка
Roadshow за увеличаване на капиталите

Капитали със средносрочен характер търси Националната банка за увеличаването на акционерния си капитал с 2.5 милиарда евро. Roadshows са в развитие и се очаква да приключат до края на следващата седмица. Между инвеститорите, към които се стреми банката, са големи фирми като Fidelity, BNY Mellon, Pimco и Black Rock. В презентациите си банката представя и кредитното си портфолио на гръцкия пазар, което е здраво и с добри перспективи. Степента на изпълнение на увеличението обаче, както е и в другите случаи, ще зависи до голяма степен от цената на акциите. Тя ще бъде обявена на 9 май след общото събрание на банката и ще бъде образувана чрез букбилдинг.

Някои представители на пазара, че знак за начина, по който ще се движат инвеститорите, дава значителното търсене на облигационната емисия на банката в размер на 750 милиона евро. Вчера групировката завърши облигационната емисия на 4,5%, по-ниско от лихвения процент 4,95%, на базата на който е оценена петгодишната облигационна емисия на гръцката държава. Същевременно вчера Finansbank чрез петгодишни Eurobond получи още 500 милиона евро. Според източници на Reuters крайният лихвен процент е 6,375%.

Националната банка с капиталите, получени от пазара, но също така и от преструктурирането, постига пълно покриване на капиталовите нужди,  получени от стрес-тестовете, да разполага с финансови средства, за да продължи с придобиването и анулирането на привилегировани акции на гръцката държава. Успява освен това да поддържа значителна капиталова „възглавница”, която ще й позволи да финансира своите бизнес планове, са предназначени за финансиране на реалната икономика.

 

Категории: рекапитализация инвеститори банкова ситема Национална банка Eurobank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus