Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пак се заговори за смяната на Стурнарас

28 Май 2014 / 17:05:05  GRReporter
664 прочитания

Два дни след европейските избори се подновиха слуховете, че Янис Стурнарас е недоволен от критиката за работата му и е готов да напусне министерското кресло във финансовото ведомство.

Той опроверга слуховете, чийто източници бяха доближени до него кръгове от министерството с официално изявление пред националната информационна агенция АМНА. Малко след това обаче се появи трето съобщение на същата агенция, в което се посочва, че министърът е остро засегнат от критиките срещу него. Негови сътрудници дори припомняха, че Стурнарас пое гръцката икономика в разпад, за да приложи изключително тежка политика.

Според източници обаче публикациите относно неговото недоволство предизвикали недоволство у премиера Андонис Самарас, който бил информиран за тях след кацането си в Брюксел във вторник. Последвал телефонен маратон между Атина и Брюксел, като сътрудниците на Стурнарас се опитали да разсеят впечатленията, твърдейки, че двамата са разговаряли по текущи въпроси. Според тях останалата дискусия е плод на журналистически преувеличения.

Гръцки медии обаче сочат, че вчерашните събития не са случайни и са свързани с готвения от Андонис Самарас и Евангелос Венизелос ремонт на кабинета, а оставането или напускането на финансовото министерство от Янис Стурнарас ще бъде ключово действие в неговите рамки. Според публикация в Катимерини те едва не са довели до спешни промени в състава на правителството. Но в крайна сметка не е изключено те да бъдат отложени за известно време, за да не се създаде усещането, че правителството е уплашено от изборния резултат, нито пък че Стурнарас ще напусне поста си заради вчерашната криза.

Критичен фактор остава и въпросът около това кой ще бъде новият директор на банката на Гърция – дали Георгиос Провопулос ще остане на този пост или ще бъде сменен. Правителството трябва да вземе решение по този въпрос през следващите 10 дни и то със сигурно ще засегне и неговия състав.

В същото време се очакват и реакции от страна на СИРИЗА, след като лидерът на радикалната левица предупреди изрично и с остър тон правителството „да не посмее да прави такива промени”. Ципрас направи това свое изявление след срещата си с президента Каролос Папуляс в понеделник, на която поиска предсрочни избори.

Днес при президента бе вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос, според когото посланието от резултата на изборите е запазването на стабилността в страната. „Намираме се на няколко крачки от края. Трябва да бъдем обединени помежду си. Второто послание, което изпратиха гражданите е, че са против символичната гражданска война, към която се стремят някои”, допълни той.

В четвъртък премиерът Андонис Самарас ще се срещне с президента Каролос Папуляс. В следобеда на същия ден ще се състои срещата му с коалиционния му партньор Евангелос Венизелос, на която двамата ще решат какви ще бъдат следващите им действия.

В същото време, в резултат на изключително лошия изборен резултат на Демократичната левица, която също участваше в правителството до юни 2013, нейният председател Фотис Кувелис обяви решението си да подаде оставка пред централната комисия и конгреса на партията.

Група водещи фигури в партията обаче настояваха за промяна в ръководството веднага и призоваха Кувелис да улесни процедурите, като подаде оставката си още сега.

Категории: Политика Янис Стурнарас ремонт на кабинета президент на Банката на Гърция Андонис Самарас Евангелос Венизелос Алексис Ципрас Фотис Кувелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus