Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас поиска предсрочни избори

26 Май 2014 / 13:05:26  GRReporter
687 прочитания

Часове след като СИРИЗА спечели европейските избори в Гърция, партийният лидер Алексис Ципрас се обяви за „провеждане на предсрочни избори възможно най-скоро и по организиран начин, за да бъде възстановен демократичният ред”. Той изнесе това предложение на радикалната левица по време на посещението си при президента на страната Каролос Папуляс.

Според Алексис Ципрас изборните резултати показват несъответствие между волята на избирателите и съотношението между партиите в парламента. Поради тази причина настоящият състав на парламента няма юрисдикцията да приеме важни за страната решения, нито да избере следващия президент на страната.

„Изборният резултат създава една съвсем нова политическа реалност. Той предизвика исторически обрат и нови съотношения между политическите сили”, посочи Ципрас в аргументация на решението си да поиска предсрочни избори. Според СИРИЗА решаваща за това не е само чистата победа на партията с преднина от 4 на сто, но и фактът, че двете партии, които участват в правителствената коалиция (Нова демокрация и ПАСОК – б.а.) са загубили над 11 на сто от резултатите си на парламентарните избори през 2012.

„Ако вчера бяха проведени парламентарни избори, двете партии щяха да имат общо 94 депутати, вместо 162, които имат днес”, каза той и поясни, че решението на СИРИЗА да поиска предсрочни избори е свързано с нуждата да бъде премахнат дисбалансът между волята на гласоподавателите и силата на партиите в парламента.

Алексис Ципрас беше особено остър към правителството и лично към премиера Андонис Самарас, когото призова „да не си и помисли да приложи плановете, които се намират в чекмеджетата му. Да не си и помисли да приложи нови мерки за бюджетни съкращения”.

Със същия строг тон лидерът на СИРИЗА призова правителството да не задейства никакви процедури във връзка с приватизацията на националната водна компания и на „апетитни” парцели от държавното недвижимо имущество, като крайбрежните ивици.  Той предупреди още премиера Самарас да не пристъпи към назначение на нов директор на Банката на Гърция, нито на еврокомисар на Гърция в новата Европейска комисия „без съгласието на най-голямата партия в страната”.

По-рано, в разговора си с президента Папуляс пред телевизионните камери, Алексис Ципрас определи днешния ден като „много хубав, въпреки че дори в събота някои „тероризираха” гражданите, като твърдяха, че ако СИРИЗА спечели с разлика от 2-3 на сто, това ще предизвика масов глад, земетресения и мащабни катастрофи”.

„Спечелихме с четири процента, но днешният ден е много хубав и се надявам, че и следващите дни ще бъдат хубави”, каза още Ципрас.

Малко по-късно стана ясно, че премиерът Андонис Самарас също ще посети президента Каролос Папуляс в четвъртък, в 13:00 часа. В 18:00 същия ден той ще се срещне с коалиционния си партньор Евангелос Венизелос, с когото се очаква да обсъдят резултата от евроизборите и съвместните им действия през следващите месеци.

Според съветник на Самарас със сигурност ще има промени в състава на кабинета. По думите му Самарас и Венизелос ще обсъдят също и всички възможности да бъде разширено настоящото парламентарно мнозинство, предвид лошите резултати и промените, които биха могли да провокират те сред Независимите гърци, Демократичната левица, новосъздадената от отцепили се десни депутати партия „Съюз за родината и народа” и групата на независимите депутати.

Категории: Политика Алексис ЦИпрас СИРИЗА Каролос Папуляс предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus