Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отнеха допълнителния отпуск за работа с компютър

13 Септември 2013 / 17:09:26  GRReporter
1508 прочитания

След три години меморандум и бюджетни съкращения правителството реши да премахне специалния отпуск за работа с компютър, който гръцките държавни служители получаваха през последните 24 години.

Новината съобщи самият министър на административната реформа Кириакос Мицотакис в телевизионно интервю. Звучи като шега, но конкретният отпуск е достигал до шест дни на година, за които служителите са получавали заплащане в пълен размер.

Отпускът е въведен с министерско решение през юни 1989 и утвърден със закон през 1990. Правният текст гласи: „Служител, който работи с компютър и работи пред екрана за повече от пет часа на ден има право на ден платен отпуск на всеки два месеца”.

Мигновено в социалните медии се появиха бурни реакции:

„Какво точно е отпускът за работа с компютър в държавния сектор? Искали са разрешение да влязат във Фейсбук? Вземали са отпуск, за да влязат? И какви са тези шест дни? Много ви моля, кажете ми, че НЯМАТ предвид нещо от типа на: ако работиш с компютър имаш право на отпуск от шест дни. Не е възможно да е това”.

„До компетентните лица: Отпускът за работа с компютър не е нищо.  Има куп други подобни отпуски, които трябва да бъдат премахнати”.

Малко по-късно министърът публикува в Туитър съобщението: „След 24 години се премахва отпускът за работа с компютър. Трудочасове, които ще възникнат се равняват на 5 000 нови назначения в държавния сектор” и веднага получи отговора: „Надяваме се да не решите да ги осъществите”.

В същото време в парламента бе внесена поправка, с която „обикновеният предметен подарък в знак на благодарност” към някой член на държавната администрация  се превръща отново в престъпление. Промяната в закона преди няколко месеца скандализира общественото мнение и предизвика остри реакции сред отговорните за борбата с корупцията органи.

Още тогава главният инспектор на държавната администрация Леандрос Ракиндзис заяви пред GRReporter: „Определението за предметен подарък е толкова общо, че може да доведе до узаконяване на подкупа. Който и да е държавен служител направи услуга на гражданин, ще може да получи нещо в замяна, без значение дали говорим за пари или друг тип подарък. Проблемът е, че този акт няма да се сметне за подкуп”.

Според съобщения в гръцката преса, поправката е била наложена именно за такива случаи на „погрешна интерпретация” на закона.

Категории: Държавни служители отпуск за работа с компютър Кириакос Мицотакис корупция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus