Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Отложиха гласуването в Кипър за вторник

18 Март 2013 / 13:03:42  GRReporter
1042 прочитания

Гласуването в кипърския парламент за ратифицирането на споразумението за орязване на банковите вложения бе отложено за утре в 18:00. Съобщението пред медиите направи председателят на кипърския парламент Янакис Омиру. Той посочи, че отлагането се дължи „на промените в текста на проектозакона, който още не е внесен за гласуване от пленума”.

Янакис Омиру каза още, че информацията за промените ще бъде предоставена след разглеждането на проектозакона от парламентарната комисия по икономическите въпроси.

Същевременно държавната телевизия РИК обави, че е взето решение  банкитев Кипър да останат затворени през следващите два дни с цел да се избегне изтичането на големи парични суми. Според други източници този срок се очаква да бъде удължен до идващия петък.

Финансовият министър Михалис Сарис заяви в парламента, че е получил разрешение от еврокомисаря Оли Рен за намаляване на процента, с който ще бъдат орязани банковите депозити до 100 000 евро. Но ако той бъде намален драстично това ще означава, че сумите над 100 000 евро ще трябва да бъдат орязани с по-висок процент, за да могат приходите да стигнат до 5,8 милиарда евро, както се предвижда в решението на Еврогрупата от миналия петък.

Президентът на Банката на Кипър Паникос Димитриадис посочи, че банковите влогове до 100 000 евро не трябва да бъдат орязани, понеже са гарантирани от държавата и са гаранцията за доверието към банковата система.

В същото време министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще „преразгледа” отношенията си с Кипър в случай, че бъде осъществено орязването на банковите вложения, предвид факта, че капиталите на руски граждани в кипърските банки възлизат на много милиарди евро.

Той определи налагането на подобна мярка като „конфискация на чужди пари”. От своя страна президентът на Газпром опроверга информацията, че компанията му е предложила на кипърското правителство да откупи две от банките на острова срещу печалбите от бъдещия добив на природен газ. На практика той потвърди по-ранното опровержение на президента на Кипър Никос Анастасиадис.

След малко се очаква извънредната телеконференция на финансовите министри на страните-членки от Еврозоната, на която ще бъдат обсъдени вероятните промени в помощта към Кипър.

Категории: Политика Кипър парламент Еврогрупа проектозакон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus