Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Кипър в очакване на критичния вот в парламента

18 Март 2013 / 11:03:28  GRReporter
895 прочитания

Едно от най-критичните заседания в историята на кипърския парламент ще започне в 16:00. Депутатите ще подкрепят или отхвърлят орязването на банковите влогове, което бе поставено като условие за получаването на икономическа помощ на заседанието на Еврогрупата в петък.

Очакванията са за бурни дебати, тъй като няколко крила в 56-членния парламент са против проектозакона. Управляващата до съвсем скоро Комунистическа партия АКЕЛ, която има 19 депутатски места и Движението на социалдемократите ЕДЕК със своите пет депутати вече отхвърлиха спасителния план.

Дори малкият партньор в правителството на президента Никос Анастасиадис – Демократичната партия ДИКО е настроена критично към него.

Балансът е много крехък и никой не може да предвиди резултата от вота. Управляващата партия ДИСИ има 20 депутатски места и има нужда от подкрепата на други парламентарни сили, за да прокара мерките.

Дори ако всички депутати от ДИСИ и ДИКО подкрепят проектозакона той отново няма да бъде приет, понеже сборът на депутатите е 28 – с един по-малко от необходимите.

Кипърското правителство полага всякакви усилия да подсигури ратифицирането на договора с кредиторите преди отварянето на банките във вторник, поради опасенията за масови оттегляния на депозитите.

В момента президентът информира депутатите за резултатите от срещата на Еврогрупата. В същото време Движението на независимите свободни граждани призова партиите да гласуват против проектозакона за орязването на банковите вложения. Движението свика протест пред сградата на парламента в 14:30.

Според кипърския икономист - лауреат на Нобеловата награда за икономика Христофорос Писаридис последствията от негласуването на проектозакона ще бъдат драматични. В изявления пред кипърската информационна агенция CNA Писаридис посочи: „Ако законът не бъде гласуван последствията ще бъдат още по-лоши. Ще последват много фалити и много кипърци ще загубят всичките си пари, защото банките просто няма да отворят повече”.

Показателен за несигурността е фактът, че Великобритания издаде предупреждение към своите граждани, които възнамеряват да посетят Кипър. В документа се посочва, че „кипърското правителство прилага мерки за защитата на банковата система”, както и че британците ще трябва да поискат от банките си повече информация.

От министерството на външните работи призоваха британците да носят със себе си алтернативни валути и начини на плащане: британски лири, евро, кредитни и дебитни карти.

Категории: Политика Кипър вот парламент Никос Анастасиадис орязване на банковите вложения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus