Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха явка на кюрдски терористи

11 Февруари 2014 / 11:02:07  GRReporter
875 прочитания

От Гръцка полиция смятат, че четиримата чуждестранни граждани, задържани по време на вчерашната акция на Отдела за борба с тероризма в кооперация на улица „Генадиу“ в Гизи, са членове на оперативното крило на крайно лявата терористична групировка от Турция с наименованието DHKP-C (Революционна народна освободителна партия-Фронт). Става дума за турски граждани, чиито документи обаче били фалшиви. Според източници, те са се представяли за грузински граждани, и до късно снощи е продължила процедурата по установяване на тяхната самоличност в сътрудничество със съответните турски власти.

Във всеки случай, изглежда, че служителите на Отдела за борба с тероризма са наясно със самоличността на четиримата арестувани и ги описват като членове на оперативното крило на терористичната групировка. Според източници, налице са данни, свързващи единия от тях, издирван от Интерпол, с кървав терористичен акт на турска територия.

Според полицията, двата претърсени апартамента на улица „Генадиу“ № 43 са били наети за повече от три месеца, а тайната акция на гръцките власти, разкрила скрит арсенал на групировката, е продължила доста дни. Наематели в кооперацията са заявили, че някои от задържаните са живяли от около година и половина там, и че според собствените им твърдения са работили като бояджии. Наемателка в кооперацията е казала пред полицията, че е виждала задържаните да влизат и излизат от кооперацията пренасяйки куфари и сакове с неизвестно съдържание.

В двата апартамента на улица „Генадиу“ полицаите откриват следното: един автомат „Калашников“, три пълнителя, три пистолета, един заглушител, два картечни пистолета, куршуми различен калибър, 6,3 килограма пластичен експлозив, 2 гранати тип F1, три компютъра, карти на Атина, Александруполи и Турция, барети с емблемата на DHKP-C и снимков материал на групировката.

До късно снощи не беше станало ясно дали задържаните в Гизи са свързани с тримата турски граждани, арестувани през лятото на остров Хиос и обвинени в опит за пренасяне на оръжие и взривни материали към Турция. Става въпрос за Мехмед Яйла на 34 години, Хасан Бибер на 55 години и един 54-годишен турчин с прякора «Костас», които се намират в специално крило на затвора в Коридалос. Исканията за екстрадирането на Яйла и Бибер (обвинен от Турция за участие в нападение с гранати срещу министерството на правосъдието в Анкара през март 2013) бяха отхвърлени с решение на Върховния съд на Гърция от 15 ноември 2013, а искането за екстрадирането на т.нар. «Костас» бе представено пред гръцките власти едва преди седмица, и то сред «трилъра» с екстрадирането или не на бившия шеф на Пощенската каса Ангелос Филипидис. Според непотвърдени източници, по време на разследването са разкрити данни, показващи, че иззетите оръжия на остров Хиос са били купени от остров Крит. В събота на острова бе задържана 44-годишна турска гражданка за участие в DHKP-C.

Междувременно Костас Сакас, заподозрян за участие в терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра“, не се е явил, както е трябвало, в полицейския участък в Камини.

Сега полицията го издирва, тъй като е нарушил наложените му ограничителни условия. Според полицията, Сакас се издирва от 12.00 ч. в полунощ.

Костас Сакас бе изслушан от следователя през януари, а според обвинението, негови отпечатъци са открити в явка на групировката в квартал Халандри.

На обвиняемия бе наложена парична гаранция в размер на 5 000 евро и ограничителна заповед, забраняваща му да напуска област Атика и страната, и налагаща му да се явява всеки понеделник в полицейския участък по местоживеене.

Също така му бе наложена забрана за всякакви контакти с други обвиняеми по делото за „Конспирацията на огнените ядра“, и му бяха отнети паспортът и личната карта.

Костас Сакас отрича, че е участвал по какъвто и да било начин в терористичната групировка, а по отношение на пръстовите му отпечатъци, открити върху две торби на универсален магазин, твърди, че те са открити върху подвижни предмети и не представляват никакво доказателство.

Що се отнася до останалите обвиняеми по делото, които са поели отговорността за участие в групировката, той е заявил, че поддържа с тях само приятелски и социални контакти.

 

 

 

Категории: терористи групировка DHKP-C явка задържани гръцка полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus