Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха връзка между „списъка на Лагард” и два от най-големите политически скандали

17 Октомври 2012 / 22:10:58  GRReporter
1077 прочитания

Все по-заплетен става случаят с пословичния вече списък с имената на гръцки граждани с високи банкови влогове в чуждестранни банки. Според източници икономическият прокурор Григорис Пепонис и неговият заместник Спирос Музакитис са открили данни, които свързват конкретния списък, известен като „списъкът на Лагард” с политическите скандали с имотите на атонския манастир Ватопед и Протон банк на Лаврентис Лаврентиадис.

По-конкретно те са открили депозирането на сума в размер на 300 000 евро от съпруга на политическо лице, чието име фигурира в спорния списък. Депозиране на големи суми по пътя на „черните пари” към чуждестранни банки чрез Протон банк е било открито и от страна на един от замесените в скандала с Лаврентис Лаврентиадис.

Икономическите прокурори са предали разкритията си на компетентните съдебни власти, които разследват двата политически скандала от близкото минало. Припомняме, че избухването на скандала с обмяната на имоти на манастира Ватопед със скъпи държавни площи и сгради бе началото на края на второто правителство на Нова демокрация с премиер Костас Караманлис.

В същото време стана ясно, че двамата бивши директори на службата за борба с икономическите престъпления Янис Диотис и Янис Капелерис ще дадат показания по случая с вероятното укриване на "списъка на Лагард" следващата седмица.

Те ще трябва да дадат обяснения за начина, по който са действали със списъка, който се оказа, че се е намирал в ръцете на бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину от 2010 и данните в него не са били оползотворени в продължение на почти 20 месеца.

Според източници двамата бивши директори на органа на икономически контрол ще предадат писмени обяснения на икономическите прокурори. Преди няколко дни те защитиха своите действия пред парламентарната комисия за институциите и прозрачността. Янис Диотис и Янис Капелерис заявиха пред депутатите, че са реагирали по правилния начин, тъй като списъкът е достигнал до тях по неофициален път и затова не е могъл да бъде оползотворен по законен начин.

Категории: Политика списък на Лагард икономически прокурори политически скандали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus