Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха нова явка на терористите

07 Февруари 2013 / 20:02:26  GRReporter
1146 прочитания

Ново скривалище на заловените преди няколко дни терористи разкри полицията в Атина. Апартаментът се намира в квартал Панкрати и както този в предградието Халандри също е бил нает от 20-фодишния Никос Романос с фалшива лична карта.

Властите достигнали до явката след обаждане на жител на Панкрати. Според първоначалната информация властите са намерили един компютърен процесор и други дребни предмети. Те продължават да изследват внимателно всички помещения с цел да открият генетичен материал и отпечатъци от пръстите на тези, които са посещавали явката.

Полицейски източници твърдят, че апартаментът в Панкрати е бил нает преди другия в Халандри.

В явката в северното атинско предградие разследващите органи откриха данни, които свързват четиримата арестанти с нападения срещу политици журналисти и фирми, дори и със саботаж на релсите на трамвайната линия. Инфомацията бе открита в USB-стик. В него се съдържат ощеоткъси от манифести за поемане на отговорността за нападения срещу една фирма в Халандри, както и в дома на бившия финансов министър Янос Папандониу. Електронните данни сочат, че текстовете са били подготвени преди да бъдат публикувани в интернет.

Новите разкрития сочат тясна връзка между анархисткото пространство и “новия” тероризъм, смятат полицейски източници. Според тях “щабът”, който ръководи действията на и на едните, и на другите е общ.

По-конкретно в стика бе открит откъс от манифест, с който отговорността за подпалването на офиса на фирмата в Халандри на 24 септември 2012 се поема от “Неформалната анархистка федерация – Огньове на хоризонта”. Конкретната компания търгува с оборудване, сред което са и термичните камери, като тези, които ползва гръцката полиция.

“Ние подкрепяме борбените пленници, които се намират в затвора”, пишат авторите и допълват с дълъг списък от имена на анархисти и терористи като Димитрис Куфодинас от “17 ноември” и Никос Мазиотис от “Революционна борба”.

“Неформална анархистка федерация” е известната в световните медии групировка FAI, която се прочу с атентатите си най-вече в Италия. “Огньове на хоризонта” са подгрупировка, която е извършила няколко атентата с материални щети миналата година в Атина.

“Борещо се малцинство” е имато на друга групировка, чиито манифести бяха открити в стика. Нейните членове извършиха нападението срещу дома на Янос Папандониу, както и нападенията с газови бутилки пред домовете на известни журналисти преди няколко седмици.

Тримата от заловените във Велвендо – Никос Романос, Йоанис Михаилидис и Андреас – Димитрис Бурзукос изпратиха общо писмо от затвора в Коридалос, където бяха откарани. В него те се самоопределят като анархисти, твърдят, че са пленници, както и че никога няма да сътрудничат на властите, давайки показания. “Да живее анархията”, пишат те в края на текста.

Малко по-късно членовете на “Конспирацията на огнените ядра”, които се намират в същия затвор изпратиха свой текст, в който отричат, че четиримата заловени във Велвендо са членове на групировката.

Те покрепят решението на Романоя, Михаилидис, Бурзукос и Политис да направят обир в банката, защото когато тези действия “целят да направят неформалните анархистки ядра по-силни, те винаги са били, са и ще бъдат анархистки практики”. В края на писмото авторите пишат: “Да живее Неформалната анархистка федерация (FAI/ IRF)”.

Четиримата заявиха също, че скоро ще последва ново тяхно послание.

В стика бе намерен също един плакат, на който е изобразена снимката на Административния съд в Атина след бомбения атентат в сградата на 30 декември 2010. Отговорността за нападението бе поета от “Конспирацията на огнените ядра”. Снимката на плаката е бил публикувана във френски анархистки сайт на 22 декември 2011. В стика обаче е била прехвърлена година по-късно – на 9 декември 2012.  

Категории: Криминална хроника тероризъм явка манифест Конспирация на огнените ядра Неформална анархистка федерация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus