Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бомба избухна пред сградата на Административния съд в Атина без да предизвика жертви, разследванията на полицията сочат към „Конспирацията на огнените ядра”

30 Декември 2010 / 16:12:33  GRReporter
24168 прочитания

 

Анастасия Балездрова

Мощен взрив разтърси центъра на Атина малко след 08:20 тази сутрин. Пред сградата на Административния съд в квартал Амбелокипи избухна бомба, поставена в багажника на мотоциклет.  

Около час по-рано непознат мъж се обадил в телевизия АЛТЕР и предупредил, че се очаква избухване на бомба след 40 минути. Последвало второ анонимно обаждане в централата на вестник „Елевтеротипия”, в което непознатият мъж указал марката, цвета и регистрационния номер на мотоциклета, както и мястото, където е бил паркиран. Според информацията, публикувана в електронното издание на вестника непознатият мъж не само казал, че не се шегува, но описал и мощността на заложения експлозив, като подчертал, че трябва да се евакуират не само хората от Административния съд, но и пациентите на клиниката, която се намира в съседство.

Незабавно на място били изпратени полицейски части, линейки и пожарни коли. Полицията е имала достатъчно време, за да евакуира персонала и посетителите на сградата, затова смята, че тези, които са поставили бомбата не са искали да предизвикат човешки жертви. Малко по-късно от полицията обявиха, че мотоциклетът е бил откраднат късно снощи от намиращия се в близост квартал Галаци.

Звукът от взрива беше толкова мощен, че се чу в радиус от поне няколко километра. Един огромен облак от  дим, който можеше да бъде видян от далеч покри района. Счупени са всички прозорци на фасадата на Административния съд, както и прозорците на жилищните сгради и витрините на магазините, които се намират в близост до мястото на взрива. Паркирани на улицата автомобили са се запалили и изгорели напълно. Ударната вълна на взрива е била толкова силна, че някои от тях са се преобърнали на разстояние от няколко метра.

„Чу се един много силен гръм и се счупиха всички прозорци на балкона, който гледа към сградата на съда. Отначало си помислих, че в гръмнал бойлерът” разказа за GRReporter една възрастна жена.

Собствениците на книжарницата, която се намира на не повече от 200 метра от съда разказаха, че са пристигнали около десет минути след взрива и са намерили две от витрините си да зеят.

Районът е отцепен от полицията и служители на службата за борба с тероризма провеждат разследване. След като изгасиха горящите автомобили пожарникарите започнаха операция по премахването на счупените прозорци на съда, за да анулират опасността от наранявания. Собствениците на магазините също започнаха да почистват каквото е останало от счупените им витрини.

От полицията започнаха да описват щетите на гражданите, за да могат да бъдат изплатени обезщетения. Два часа след избухването на самоделния часовников механизъм в присъствието на министъра на правосъдието Харис Кастанидис бе формирана група от служители на Административния съд, които влязоха в сградата, за да приберат папките със съдебните дела.

Мъжете от службата за борба с тероризма разследват и сведенията на един очевидец относно хората, които са паркирали мотоциклета с бомбата пред сградата на съда. В 06:30 тази сутрин в централата на телевизия СКАЙ се обадил мъж, който се представил като офицер от запаса. Той казал, че видял двама души, облечени в полицейски униформи и снабдени с оръжие да паркират един мотоциклет пред сградата на Административния съд. Моторът бил бял на цвят и приличал на тези, които използват полицаите от група „ДИАС”, които патрулират по улиците на Атина и Солун. Когато ги попитал защо оставят мотора там, те му отговорили, че се е повредил. Наблизо имало още един човек, който ги очаквал в един бял микробус, с който те напуснали района.

Категории: Криминална хроникабомбен взривАдминистративен съдКонспирация на огнените ядраРеволюционна борба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus