Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха нов колет-бомба, адресиран до съдии и прокурори

18 Юли 2013 / 15:07:35  GRReporter
1207 прочитания

Нова пратка с експлозиви бе открита в Атина. Пликът-бомба е бил намерен в сряда в атинската прокуратура, която се помещава в съдебния комплекс Евелпидон.

Служителят, който намерил плика не го отворил, защото му се сторил съмнителен. Той го занесъл на входа, където има детектор на метали, през който преминава кореспонденцията на съдебната инстанция. Там служителите установили, че в него има експлозиви.

Те веднага алармирали полицията и Службата за обезвреждане на взривни устройства. Контролираният взрив бил осъществен малко след 14:00.

Според разпространената досега информацията поставените в плика експлозиви били с малка мощност. На мястото, където се посочват данните на изпращача бил поставен печат на Атинската адвокатска колегия. Като получател била посочена Асоциацията на съдиите и прокурорите. Съдебни източници твърдят, че пликът бил изпратен по пощата и бил предаден в сграда 6 на съдебния комплекс.

Според някои сведения в плика било поставено парче картон, на което фигурирал надпис: “Свобода за Костас Сакас”. Става дума за анархиста, който се намираше в предварителния арест в продължение на две години с обвинението, че членува в терористичната групировка “Конспирация на огнените ядра”. В знак на протест той започна гладна стачка, тъй като законният срок за прилагането на конкретната мярка е 18 месеца. Преди пет дни Сакас бе освободен с гаранция в размер на 30 000 евро. Наличието на послание в негова подкрепа в плика – бомба показва, че той е бил изпратен преди освобождаването му.

Пликът бе открит няколко часа след показанията, които дадоха заловените преди седмица в Солун младежи, обвинени за участие в “Конспирацията на огнените ядра”. След разпита пред специализирания по въпросите на тероризма прокурор, и двамата бяха изпратени в предварителния арест.

От полицията твърдят, че те са изпратили пакета – бомба до бившия директор на Службата за борба с тероризма Димитрис Хорианопулос, който се подпали в центъра за разпределяне на Гръцките пощи на 3 юли и поставили бомба в колата на директорката на затвора в Коридалос. Съществуват също улики, че са участвали и в поставянето на бомба в колата на служител на затвора в Навплио на 12 юни.

Случаят с новия пакет-бомба се разследва от Службата за борба с насилствени престъпления. Експертите търсят връзка между него и предишната пратка, която избухна в разпределителния център на Гръцките пощи.

Според полицейски източници взривното устройство се е състояло от батерия, кабели, бутон за задействане, а експлозивът е бил малко количество барут.

В същото време полицията в Атина продължава да издирва неизвестните до момента лица, които вчера откриха огън с калашници до Главното полицейско управление на област Атика и Апелативния съд.

снимка: ethnos.gr

Органите на реда очакват резултатите от балистичното изследване на гилзите на изстреляните вчера 10 патрони, които вероятно ще хвърлят някаква светлина върху странния случай. Разследването се следи и от Службата за борба с тероризма.

Според източници антитерористите се интересуват най-вече от следите по гилзите, тъй като те ще покажат дали конкретните автомати са били използвани в някое терористично нападение в миналото.

Въпреки това първите преценки на властите са, че нападателите са обикновени престъпници и вероятно са се намирали в района с цел да проведат обир.

Престрелката се случила, когато полицаи от отрядите ДИАС решили да осъществят проверка на един автомобил, който им се сторил съмнителен. Четиримата полицаи, които се движели с два мотора видели, че той завива и решили да преминат по успоредна улица с цел да го изпреварят и изненадат.

Но престъпниците в колата спрели на знака за проверка на същата улица и така направили контразасада. Когато полицаите се озовали пред тях, те открили огън с автоматите.

Двама от мъжете в колата излезли навън, а третият останал на шофьорското място. И тримата започнали да стрелят във всички посоки в самия център на Атина.

Полицаите успели да се скрият от прелитащите куршуми и от инцидента няма жертви или ранени органи на реда и случайни граждани.

Минути по-късно започна операцията по откриването на тежко въоръжените престъпници. Колата, с която са се движели бе намерена малко по-късно близо до мястото на нападението.

В нея не бяха открити оръжия, а проверката показа, че тя принадлежи на румънски гражданин с адресна регистрация в предградието Агии Анаргири. От полицията разследват дали конкретният човек не е замесен в случая или просто не е разбрал, че колата му е била открадната.

Нападателите изоставили колата много бързо след престрелката и се смята, че са успели да изчезнат с обществен транспорт или такси. Колата се разследва в полицейските лаборатории с цел да бъде намерен биологичен материал или отпечатъци от пръстите на нападателите.

Категории: Криминална хроника пакет-бомба съдебен комплекс Евелпидон Конспирация на огнените ядра престрелка автомати Калашников
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus