Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От банковия крах най-много ще пострадат малките инвеститори

07 Април 2013 / 11:04:09  GRReporter
1924 прочитания

Около 450 000 дребни акционери в банките са поканени в рамките на няколко седмици да инвестират в рекапитализирането на банките. За разлика от миналото, предоставянето на варанти, тоест на възможността онези, които участват в увеличаването на капитала да придобият още акции на предварително определени цени прави този процес още по-объркан.

Успоредно с това, кандидатите имат много въпроси, на които не са получили отговор, тъй като все още  не са обявени цените на увеличаването на акционерния капитал, нито условията за това, като например обратния сплит на банковите акции. Освен това, трилърът относно бъдещето на сливането на Националната банка на Гърция с Eurobank  и дали ще има едно или две увеличения усложнява още повече положението.

 На другия полюс са банкерите и финансистите, които подчертават, че когато и ако банките се върнат към печалба и акциите им увеличат стойността си, дългосрочните инвеститори, които ще трябва да проявят търпение няколко години и ще имат в ръцете си варанти, ще излязат с печалба, многократно по-голяма от първоначалната инвестиция. За да решат ребуса банкерите, финансите и анализаторите отговарят на някои основни въпроси на акционерите.

 Кога ще стане увеличаването на акционерния капитал?

 Процесът на свикване на общите събрания на акционерите, за да бъдат одобрени увеличенията, започна за Alpha Bank и Банка Пиреос. Днес е първото общо събрание за Alpha Bank, на което не се очаква да има кворум, а за Банка Пиреос датата е 12 април. Одобренията от акционерите на двете банки ще бъдат дадени от средата до края на април, тоест след като компетентните органи дадат съответното одобрение, процесът ще започне в средата май. Що се отнася до националната банка и Eurobank, трябва да се изясни дали ще има едно общо увеличение на капитала или две отделни за двете банки. Във всеки случай, процесът ще бъде удължен поне до края на май.

 На какви цени и при какви условия ще станат увеличенията?

 Точните цени и това какво ще стане с обратния сплит на акциите на банките ще бъдат решени на общи събрания. На база на казаното до момента, за цените на новите акции ще се вземе предвид средното ниво на цената от последните два месеца с едно щедро „намаление”, така че да са атрактивни за старите акционери. Съответно, за да няма свръх изобилие на акции преди или след увеличенията, ще има обратен сплит на акциите, тоест всеки 5 или 10 акции на банката ще се превърнат в 1 нова.  Дори и това обаче не е изяснено все още- както дали ще стане преди или след увеличението, така и съотношението на старите към новите акции.

 Как функционират варантите?

 На база на договореното за процеса на рекапитализиране, за всяка акция, която някой вземе от увеличаването на акционерния капитал, ще получи безплатно и един варант, който му дава възможност да купи други 9 акции на предварително определена цена. Тоест, ако частните акционери покрият 10% от увеличението, на теория биха могли да вземат и останалите 90%, които са притежание на Фонда за финансова стабилност, и то на определена цена, която е предварително определена. Според условията на процеса, цената за използване на варантите се увеличава с 4% след първата година, с още 5% след втората, с още 6% след третата и така нататък.

На практика, акционерът ще плати първоначално за 1 акция, но ще може за следващите 5 години да придобие още 9 акции, когато смята, че му е изгодно, според движението на банковите акции. С други думи, варантите са нещо като стръв за онези, които първоначално участват в увеличаването  а акционерния капитал, тъй като им позволява да имат първата дума при увеличаване на дяла си, независимо от движението на акциите.

 Мога ли да продам или да купя варанти?

 Да. Освен възможността за използването в рамките на пет години, притежателите им могат да ги продават на вторичния пазар. Съответно, ако някой не е участвал в увеличаването на капитала, може да купи варанти, за да ги използва в бъдеще. Очевидно, цената им на вторичния пазар ще зависи от движението на акциите, обаче според информациите, то няма да повлияе на борсовите показатели.

 Колко ще струват новите акции, които произлизат от варантите?

 Цената на използване на варантите ще бъде определена по време на процеса на увеличаване на капитала и ще е равна на цената, която ще важи за онези, които участват в увеличаването. Освен това, за онзи, който иска да използва правото си на превръщане на варантите в акции, ще има допълнителна цена, възлизаща на: 4% за първата година, още 5% за втората, още 6% за третата, още 7% за четвърта и още 8% за петата година. Тоест, колкото по-рано някой упражни правото си, толкова по-малко ще получи.

 До кога мога да упражня правото си на превръщане на варанти в акции, и кога мога да получа новите акции?

 Срокът за това е 5 години след приключване на процеса на увеличаване на акционерния капитал. В крайните условия на увеличаването инвеститорите ще разберат какъв е конкретният период, който се изчислява на шестмесечна база. Ще бъде определен процент на варантите, които ще могат да се превърнат в акции за всеки конкретен период, така че да няма наводняване с акции на борсата. Ако акционерът изрази желанието си да упражни правото си, в рамките на няколко дни и след като плати съответната сума, ще му бъдат предоставени съответните акции и ще може да ги предложи на борсата.

 Длъжен ли съм да упражня това право?

Категории: рекапитализиране увеличаване на акционерния капитал акции варанти акционери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus