Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Агония за сделката между Националната банка на Гърция и Eurobank

06 Април 2013 / 11:04:57  GRReporter
1159 прочитания

Увеличава се агонията за приключването в последния възможен момент  на сделката между Националната банка и Eurobank, тъй като тройката продължава да държи в напрежение ръководствата на двете банки.

И докато в Атина кредиторите имат срещи с  гръцките банкери, с управителя на Банката на Гърция  Георгиос Провопулос и с министъра на финансите Янис Стурнарас, в Брюксел говорителят на Европейската комисия Оливие Байи  вчера заяви, че на сливането между Националната банка и Eurobank не е наложено вето, при положение обаче, че сливането няма да противоречи на законодателството и да натовари допълнително гръцкия дълг. Правителствен източник вчера спомена, че тройката не може да наложи вето, но иска да бъде убедена, че сливането няма да доведе до влагане на допълнителни средства в рекапитализирането. Въпросът за сливането е под надзора на министър-председателя Андонис Самарас с помощта на икономическия щаб. Правителството вече заяви ясно на кредиторите, че  сливането е въпрос от възможно най-голямо значение. Успоредно с това припомня, че тази сделка е била благословена от тройката и е получила необходимите одобрение от Европейската комисия по конкуренцията.

Становището на тройката според източници от банковия пазар, създава много проблеми на банковата система, тъй като предизвиква безпокойство както у вложителите, както и у инвеститорите в един период, когато Alpha Bank и банка Пиреос се намират на крайния етап от увеличаването на акционерния им капитал.

Кредиторите ще изяснят съдбата на сливането в понеделник, след като са се срещнали  с директорката на Фонда за финансова стабилност Анастасия Сакелариу. Според добре информирани източници на изискването на тройката рекапитализирането на двете банки да стане поотделно, гръцкото правителство предлага:

  • Първо да протече рекапитализирането на Националната банка с общия размер на капиталите, които са необходими  и на двете банки –тоест 15 милиарда евро, които са общите капиталови нужди на двете банки. От тези пари 10%, тоест 1,5 милиарда евро,  ще дойде от частни лица с увеличаването на акционерния капитал, а останалата сума ще се покрие  от Фонда за финансова стабилност..
  • Ако увеличаването на акционерния капитал е успешно гръцкото правителство иска от тройката Националната банка на Гърция да пристъпи към пълно поглъщане на Eurobank.
  • В случай че не бъдат събрани 1,5 милиарда евро от пазара, Националната банка да бъде национализирана, а Eurobank да стане нейна дъщерна банка. А Фондът за финансова стабилност ще реши дали Националната банка ще трябва да прехвърли своето участие на Фонда или ще продължи към автономна продажба  под надзора на Фонда.

Вчера сутринта кредиторите започнаха срещите си с представители на Националната банка и на Eurobank в Банката на Гърция. Представители от двете банки информираха тройката за досегашното развитие на сливането. Според известното до момента тройката има възражения за сливането защото новата банка ще се нуждае от повече капитали от очакваното и трудно би могла да бъде продадена, тъй като ще има активи в размер на 170 милиарда евро – почти толкова, колкото е брутният вътрешен продукт на Гърция. Освен това тройката  смята, че трудно ще бъдат събрани 1,5 милиарда евро от пазара, за да бъдат покрити 10% от частното участие  при увеличаването на акционерния капитал на новата банка. От своя страна Министерството на финансите и Банката на Гърция подчертават, че всяко забавяне на сливането на двете банки ще има отрицателни последици върху програмата, тъй като вложителите и инвеститорите вече са претърпели достатъчно силен шок от събитията в Кипър.

Междувременно стана ясно, че на последната сесия за седмицата на Атинската борса  борсовият индекс приключи със спад 2,35% и 822,95 пункта. Причините са опасенията от евентуални усложнения при сливането на Националната банка и Eurobank заради несъгласието на тройката.  Банковите акции записаха нови исторически ниски стойности, а банковият индекс намаля със 7,8%. Акциите на Националната банка претърпяха спад с 11% и достигна 0,52 евро, а тези на Eurobank спаднаха с 21%% и достигнаха 0,15 евро.

Подобен спад отбелязаха и облигациите на други банки – тези на Alpha Bank – 7,32%, на Пиреос- 10,11%. Малко поскъпване имаше при  Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, Биохалко и Гръцки петрол.

Категории: Национална банка на Гърция Eurobank сливане тройка рекапитализиране Атинска борса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus