Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Освобождават от затвора скандалния банкер Лаврентиадис

24 Юни 2014 / 13:06:31  GRReporter
668 прочитания

До края на деня и най-късно утре се очаква да бъде освободен бившият бизнесмен и банкер Лаврентис Лаврентиадис, директор на фалиралата Proton bank. Решението бе взето на заседание на съдебния съвет, който удовлетвори молбата на подсъдимия да бъде освободен поради тежки здравословни проблеми срещу парична гаранция в размер на 500 000 евро.

Лаврентиадис прекара 19 месеца в затвора в Коридалос след като му бе изпратен в предварителния арест във връзка с източването на  банката посредством отпускане на кредити в размер на 701 милиона евро без гаранции. Обвинен е за измама, кражба и пране на мръсни пари.

Заради тежките си здравословни проблеми през последните месеци Лаврентиадис се намираше в психиатричната болница на затвора. Въпреки изтичането на законния срок от за 18-месечен престой в предварителния арест той не беше освободен заради допълнителното обвинение за подстрекателство в опита за убийство на бизнесмена Атинагорас Андреадакис. Нападателите възнамеряваха да го убият като изпратиха в дома му саксия с цветя със заложена в нея бомба. според свидетели двамата мъже имали различни спорове и Лаврентиадис дал заповед да убият Андреадакис. Неуспешният атентат се проведе на 15 юни 2012. Ръчната граната, увита като подарък гръмна в ръцете на бизнесмена и го рани тежко, но не го уби. Лаврентиадис ще бъде подсъдим в процес и по това обвинение.

Освен паричната гаранция съдебният съвет му наложи и други ограничителни мерки като забрана да напуска страната и да се явява в полицейския участък в квартала, където живее веднъж месечно.

Съдебното решение за налагането на мярка за предварителен арест срещу Лаврентис Лаврентиадис бе взето на 17 декември 2012. Първоначално и поради внезапно влошаване на здравословното му състояние той бе приет за лечение в болницата Евангелизмос, но веднага щом бе изписан, бе отведен в затвора в Коридалос. 

Категории: Криминална хроника Лаврентис Лаврентиадис финансов скандал източване на Proton bank опит за убийство предварителен арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus