Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лаврентиадис организирал атентати месеци преди да влезе в затвора

02 Юли 2013 / 21:07:32  GRReporter
851 прочитания

Скандалният бизнесмен Лаврентис Лаврентиадис остава в затвора, въпреки опитите си да бъде освободен по различни причини. Оказва се обаче, че месеци преди да бъде изпратен в предварителния арест, той не е загубил влиянието си и дори е организирал нападение срещу бизнесмен от Крит.

За целта той закупил сим-карта, регистрирана на името на гражданин на Бангладеш, за да може да контактува с извършителите на бомбения атентант през юни 2012. Тогава пакет с експлозиви избухна в ръцете и рани тежко 43-годишния мъж – бивш сътрудник на Лаврентиадис във фармацевтичната компания Alapis.

Според полицейското разследване той се е намирал близо до мястото на нападението и дори давал наставления по телефона. Каквто става ясно от прослушаните обаждания, намиращият се в предварителния арест Лаврентиадис е разговарял със свои сътрудници в Сингапур и Швейцария и им наредил да открият офшорни фирми в Хонг Конг и да купят имоти в Бали. Съдебни източници казват, че в разговорите за организирането на бомбения атентат може би се крие тайната за това къде са потънали 500 милиона евро от Протон банк.

Вестник “То вима” публикува съдебната преписка, съставена във връзка с нападението. По време на взрива жертвата беше ранена тежко. По сучая са подсъдими седем души.

Бомбата се е намирала в саксия, която оставил служител в цветарски магазин с бележка: “Забравихме се. Надявам се подаръкът ми да ти харесва. Обади ми се ако искаш”. Някои от подсъдимите са участвали в стари случаи на обири, трафик на оръжие, рекети и други подобни престъпления.

Полицията започнала разплитането на случая от прослушването на телефонните обаждания на мобилния телефон, от който една млада жена се обадила в цветарския магазин, за да поръча изпращането на саксията. Участниците в престъпната група направили грешката да ползват личния телефон на един от замесените за осъществяването на “заговорническите” обаждания.

Намесата на Лаврентис Лаврентиадис става ясна от няколко улики. За него говори в показанията си жертвата на нападението. Той разказал, че имал близки отношения с жена от роднинския кръг на Лаврентиадис, с която се запознал чрез Фейсбук. 43-годишният бизнесмен казал, че бил заедно с конкретната жена няколко часа преди нападението.

Той посочил също, че през есента на 2011 се опитал да си сътрудничи с Лаврентиадис чрез фармацевтичната компания Alapis. Но след това допълнил, че от април 2012 отношенията им се влошили, заради негативните оценки на сътрудници на Лаврентиадис за неговия баща. Освен това няколко дни преди нападението жертвата се е страхувала за живота си и за тази цел се местел от една квартира в друга.

Анализът на обажданията показал, че конкретният мобилен телефон бил собственост на Лаврентиадис, въпреки че бил регистриран на името на Факир Салам от Бангладеш. От него той изпратил три писмени съобщения на един от мъжете, които предали бомбата по време на нападението.

Сигналът от антената на конкретния телефон давала сигнал от място, съвсем близо до мястото на нападението. През юни 2012 Лаврентиадис беше още свободен, а за случая с Протон банк бе изпратен в предварителния арест през декември същата година.

Шефът на неговата охрана имал роднински връзки с един от седемте обвинени и бил в приятелски отношения с друг от тях.

Един от бодигардите му бил забелязан близо до мястото на нападението малко след неговото осъществяване.

Други членове на охраната на Лаврентиадис се обадили поне 50 пъти на 43-годишната жертва на нападението.

Сътрудници на Лаврентиадис твърдят, че той няма нищо общо с атентата. От полицията обръщат особено внимание на данните, според които някога всесилният банкер е използвал един мобилен телефон единствено за да контактува с граждани на Сингапур и Швейцария, с които разговарял за учредяване на офшорни фирми, закупуване на имоти и пренос на парични суми в Бали и за други финансови операции по сметки в Панама.

Сега полицията е съсредоточила разследването си в два бомбени атентата в жилищата на съдебна служителка и инспектор от Банката на Гърция, които са участвали в разследването за скандала в Протон банк.

Категории: Криминална хроника Лаврентис Лаврентиадис Протон банк бомбен атентат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus