Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем от всеки десет ресторанти "изядоха" намалението на ДДС

19 Август 2013 / 12:08:35  GRReporter
2564 прочитания

Преди влизането в сила на пилотната мярка с намаляване на ДДС властите може би разчитаха, че поне половината собственици в ресторантьорския бранш ще се отзоват на призива за намаляване на цените, но до момента, според проучване на вестник „Етнос”, както и според актуализирани данни на Федерацията на професионалните индустриалци и търговци в Гърция, едва около 20% от заведенията са променили ценоразписите си.

Според данните на Федерацията, от близо 70 000 собственици на ресторанти до момента едва 15 000 (или 21,4%) са се снабдили със специалния знак, удостоверяващ намаляването на цените.

В общи линии това е основният извод от проучването на „Етнос” в различни райони на Атина и Солун, извод, който потвърждава репортажите по темата от първите дни. Така например, в голяма верига заведения за бързо хранене, новите цени в менюто бяха намалени средно с 8%. Старите цени обаче бяха леко завишени, което усложни още повече сравнението между старите и новите цени.

В интервю за вестник „Етнос” председателят на Федерацията на професионалните индустриалци и търговци в Гърция Георгиос Каватас предвижда, че до края на август фирмите, снабдили се със специалния знак за намаляване на цените ще надхвърлят 30 000.

Ако тази прогноза се потвърди, процентът участие на дружествата в договора за намаляване на ДДС ще достигне 42,8%, т.е. почти всяка втора фирма ще е отбелязала намалението в ценоразписа си.

«Въпреки голямото закъснение намаляването на ДДС е положителна мярка в правилната посока, като поправя донякъде грешката с увеличаването на данъка преди 2 години до 23%», отбелязва Георгиос Каватас. «Смятаме, че то ще даде необходимата глътка въздух на фирмите в бранша, които ще подобрят в известна степен ликвидността си, след като ще трябва да платят по-малък ДДС. Трябва да отбележим, че от две години в ресторантьорския бранш няма печалба. Общото намаление на оборота през последните три години е от порядъка на 80%. Що се отнася до общия годишен оборот, от 11,5 млрд. евро през 2008 стигнахме до предвидените 6,5 млрд. евро за 2013».

«Спадът е драматичен и рязкото намаляване на доходите на хората е една от причините», обяснява Георгиос Каватас и допълва: «Оптимисти сме, че правилното прилагане на мярката, в съчетание с намаляване на данъчната ставка, ще повлияе положително и върху други отрасли, като търговията и предоставянето на услуги. Ние като Федерация полагаме всички възможни усилия».

Коментарите на самите бизнесмени обаче се разминават.

Никос Илиопулос, собственик на известно заведение в квартал Колонаки с цени висока категория, обяснява защо не се стреми да се сдобие със специалния знак: «Ние сме намалили реално, а не виртуално, цените с 25%. Имаме постоянни клиенти от 18 години, които се убеждават в това с очите си. Дори и да искаме не можем да ги излъжем. С други думи, отдавна на практика сме реализирали логиката на знака, дори сме я надвишили, защото тя предвижда намаляване на цените с 5%».

Различно мнение по въпроса има Михалис Колиос, собственик на заведение в квартал Пендели: «Въведохме мярката от първия миг, въпреки че новите ламинирани менюта ни струваха 500 евро. Намалихме цените средно с 12%».

В Солун... „изядоха” намалението

Съвсем малко собственици на заведения намалиха цените след намаляването на ДДС. Осем от всеки десет ресторанти и заведения за бързо хранене в Солун „изядоха” намалението на ДДС, като задържаха цените с аргумента, че не са ги вдигали когато ставката на ДДС бе увеличена преди две години. Някои пък намалиха цените, но и порциите.

«Онзи отсреща намали цената на сардините от 5,90 на 5,50 евро, но сега слага по 8 сардини в порция, докато преди слагаше 12», разказа пред „Етнос” собственик на ресторант в центъра, който не е намалил цените, издавайки конкурента си, който ги намалил. Мнозина измислят и други начини да увеличат оборота си, като показват в същото време и своята социална ангажираност чрез привидно намаляване на цените.

Заведение в прочутия квартал Лададика например взема по 1 евро такса обслужване на човек, или за едно четиричленно семейство – 4 евро. Голяма спекула се забелязва и при бутилираната минерална вода, която често се таксува от 1,70 евро/л, докъдето може.

Източници в бранша разкриват пред „Етнос”, че големи възможности за увеличаване на печалбата в ресторантьорския бизнес дава таксата обслужване, пържените картофи и бутилираната вода.

«Купуваме пресните картофи по 0,70 евро/кг, а продаваме порцията по 3 евро. Помислете си колко порции можете да изкарате от един килограм картофи и ще разберете какво печелим», признава един от тях.

«Колегите реагират бавно», уверява председателят на Дружеството на ресторантьорите в Солун Панайотис Гофас, но добавя, че «мярката ще проработи в полза на клиентите, просто е нужно малко време».

Според Панайотис Гофас, 20% от заведенията за хранене в Солун са намалили цените и са се сдобили със специалния знак, който го потвърждава, като препоръчва на колегите си да намалят цените, защото има възможности за печалба.

Категории: ресторантьорство ДДС намаление Федерацията на професионалните индустриалци и търговци в Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus