Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осъдиха трима представители на Marfin за смъртта на служителите от палежа на банката

23 Юли 2013 / 11:07:35  GRReporter
793 прочитания

Първите наказани за смъртта на тримата служители на банка Marfin на 5 май 2010 не се оказаха хората, които хвърлиха в нея коктейли Молотов, а трима членове на ръководството на финансовата институция.

Бременната Ангелики Папатанасопулу, Параскеви Зулия и Епаминондас Цакалис загубиха живота си от задушаване по време на мащабното шествие срещу първия меморандум за икономическа помощ към Гърция. Съдът в Атина призна тримата членове на ръководството на Marfin за виновни за смъртта на тримата служители и раняването на 21 техни колеги.

Според единодушното решение виновни са управляващият директор на банката Константинос Василакопулос и отговорникът за сигурността Емануил Воланакис. Те бяха осъдени на 22 години затвор, без да им бъдат признати никакви смекчаващи вината обстоятелства. Въпреки това те бяха оставени на свобода до разглеждането на тяхното обжалване в съд от втора инстанция. За да продължат да бъдат свободни всеки от тях трябва да внесе гаранция в размер на 40 000 евро в срок от 40 дни.

Съдът бе по-мек към директорката на банковия клон Анна Вакалопулу, на която наложи наказание от пет години и един месец и освободи без никакви условия. Съдиите оневиниха заместник-директорката Анастасия Куку, срещу която бяха повдигнати обвинения за непредумишлено убийство и телесни повреди.

Заслужава да се отбележи, че от 22 години затвор, които получиха управителният директор и отговорникът за сигурността ефективни са само 10.

Случаят с палежа на банката обаче не преминава в архива. Съдебният съвет реши да препрати копие от съдебните документи в прокуратурата. Тя ще установи дали и други членове на ръководството на банката носят вина за липсата на мерки за сигурност, в резултат на които служителите на клона на улица Стадиу на практика бяха блокирани в сградата и нямаха никаква възможност да излязат от нея по безопасен начин.

Прокурорката беше особено остра по отношение на отговорността на подсъдимите и поиска всички да бъдат осъдени. Според него те са могли “да предвидят и осуетят резултата, но вместо това не са взели никакви противопожарни мерки, нито са организирали евакуация на сградата”.

Прокурорката подчерта: “Дори и в последния момент те не са евакуирали банката, която е била напълно изложена на опасности. Трябвало е да я евакуират, както се е случило с други банки наоколо през същия ден”. Според нея подсъдимите е трябвало да предприемат мерки за противопожарната защита на сградата и да обучат персонала, след като филиалът е бил подпалван и в миналото.

Тя заяви още, че отговорните за това лица не са взели мерки за създаването на план за евакуация при пожар, нито са осигурили сертификат от Противопожарната служба.

В показанията си оцелелите от пожара служители определиха сградата като “гроб”. “Никой от нас не знаеше как да излезе навън. Ако имаше авариен изход щяхме да успеем да излезем навреме. Никога не сме провеждали учения за евакуация. Имаше една врата, от която се преминаваше към друга. Втората врата беше дървена и се отваряше с натискане на бутон. След късото съединение той престана да работи. Би било смешно да я определим като авариен изход, след като нито имаше подходящото обозначение, нито беше отключена”, заявиха те.

Близките на жертвите приеха съдебното решение с облекчение, въпреки че то “по никакъв начин не може да компенсира загубата”.

В същото време в социалните медии се появиха десетки порицаващи властите коментари, че все още не са заловили нападателите, които подпалиха банковия клон без никакви скрупули. През януари тази година полицията залови двама души, водена от разтърсващите показания на преките свидетели на нападението. По-късно те бяха освободени поради липса на достатъчно доказателства. 

Категории: Криминална хроника банка Marfin палеж жертви съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus