Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оневиниха гръцкия Асанж

27 Ноември 2013 / 17:11:51  GRReporter
830 прочитания

Тричленният състав на съда за експресно правораздаване в Атина оневини журналиста Костас Ваксеванис, нашумял с публикуването на списъка Лагард. Неговото списание „HOT DOC” публикува имената на 2 059 гърци, които имат сметки в швейцарската банка HSBC. В списъка фигурират имената на известни в цяла Гърция бизнесмени, корабни магнати, журналисти и трима политици, от които само един е все още жив.

Прокурорът по делото поиска Ваксеванис да бъде признат за виновен по обвинението, че е нарушил закона за защитата на личните данни. Той аргументира предложението си към съдиите с факта, че хората, чиито имена фигурират в списъка не са дали съгласието си те да бъдат публикувани,  както и с това, че до тях са били изписани и професиите им.

„Делото не цели да наложи цензура или да сплаши журналистите, а да определи кои са границите на двете установени права, които се намират в конфликт”, посочи прокурорът и допълни: „Подходът към случая щеше да е различен, ако Костас Ваксеванис беше публикувал само имената на онези от лицата, които са заемали държавни постове и на онези, които са свързани с тях”.

В пледоарията си журналистът заяви, че е публикувал списъка с цел да разкрие онези от участниците в системата на корупцията в Гърция, която властва в страната.

Преди година съдът от първа инстанция оневини Костас Ваксеванис. Той се озова отново на подсъдимата скамейка, след като атинската прокуратура реши да обжалва решението. 

Категории: Криминална хроника съд списък Лагард Костас Ваксеванис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus