Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Съдът призна Ваксеванис за невинен

01 Ноември 2012 / 21:11:46  GRReporter
1064 прочитания

Процесът срещу журналиста Костас Ваксеванис, който публикува в списанието си „Hot Doc” списък с имената на 2059 гърци, които имат банкови влогове в британската банка HSBC започна малко след 10:00 тази сутрин. Обвинението срещу него е за нарушение на закона за защита на личните данни.

Делото бе прекъснато минути след началото, след като  неговите адвокати Харис Икономопулос, Никос Констандопулос и Димитрис Капернарос заявиха, че обвинителният акт е неконкретен и невалиден. Последва второ прекъсване, понеже Никос Констандопулос отбеляза, че от обвинителния акт липсва печатът на прокуратурата.

Делото започна по същество около 12:00 с показанията на първия свидетел по защитата – председателят на Международната журналистическа федерация Джим Бумела, който определи ареста и гонението срещу Костас Ваксеванис като нелогични. Според него причината за публикуването на „списъка на Лагард” е защитата на обществения интерес, която Бумела определи като „абсолютно задължение” на журналиста. Както подчерта, общественият интерес е над частния. „Публикуването на списъка би следвало да внесе удовлетворение в обществения живот, защото журналистиката е колона на демокрацията”, каза Бумела в заключение и допълни, че новината за арестуването на Костас Ваксеванис е обиколила всички журналистически асоциации от Африка до Америка, като всички са посочвали, че той е публикувал истината.

Следващият свидетел бе председателят на Журналистическия съюз в Атина Димитрис Тримис. Той посочи: „Бих направил същото, ако бях на негово място. Притежанието на банкова сметка не е част от личните данни. Живеем в епоха, в която имаме нужда от прозрачност”. Той се позова на публикуването от страна на съюза на имената на журналистите, които работят в държавни учреждения, „защото това налагат демократичните процеси”.

Третият свидетел бе депутатката от СИРИЗА и дъщеря на един от защитниците на журналиста, Зои Констандопулу. По време на продължилите си почти два часа показания тя заяви, че арестът на Костас Ваксеванис е удар срещу демокрацията. Според нея „единственият човек, който предприе действия за разкриването на истината е обект на гонение, докато всички онези, които съдействат за нейното укриване действат необезпокоявани”.

Зои Констандопулу намекна, че не е изключено списъкът да е бил закупен. Основният й аргумент бе, че по време на управлението на Георгиос Папандреу разходите за секретни нужди са били завишени със 100 милиона евро. Като свидетел по защитата даде показания и певицата Димитра Галани.

По време на процеса бе получено писмо от адвоката Франгискос Рагусис, чието име се посочва в публикувания списък. Той заяви, че е против гонението на Костас Ваксеванис и застана на негова страна.

Защитната реч на Костас Ваксеванис започна в 18:20. От своя страна прокурорът поиска да бъде осъден, понеже е публикувал имената на притежателите на банковите сметки в банка HSBC, без да се интересува дали са извършили нарушение или не. 

 

След обявяването на съдебното решение Костас Ваксеванис написа в Туитър: „Да, победихте. Благодаря ви”. Икономистът Янис Варуфакис също бе зарадван от вестта и коментира: „Гръцкият разследващ журналист Костас Ваксеванис бе оневинен от съда в Атина. Все още съществува надежда, че клептократите ще бъдат победени”.

Почитатели на журналиста и неговите разследвания пишат: „Гнилият обвинителен акт за нарушение на закона за защита на личните данни рухна като кула, направена от карти”. Дори гърци в чужбина реагираха мигновено:

 „Събудих се от новината, че Костас Ваксеванис бе признат за невинен. Сега дойде ред за явяването в съда на описаните в списъка на Лагард”.

„Фалшива тревога за медийната свобода. Ваксеванис е невинен. Сега гръцките журналисти могат да престанат да се правят на мъченици и да вършат работата си, като вземат властта, а не като й слугуват”.

Реакции обаче има и от „противниковия” лагер. „Ваксеванис е невинен. Никакъв проблем. Но когато съвсем скоро държавните служби ще имат свободен достъп и без прокурорска заповед до информация за банковите сметки на всички граждани, не искам да чуя никой да протестира, че това са лични данни, че държавата нарушава закона и ни управлява военна хунта. Разбрахме ли се?”. 

 

Категории: Политика съдебен процес Костас Ваксеванис списък на Лагард
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus