Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оферта: Четири гръцки банки за 500 милиона евро

11 Юли 2010 / 09:07:23  GRReporter
2816 прочитания

Борсовите оценки на гръцките банки и така наречените expected values, които им дават световните агенции за кредитен рейтинг и инвестиционните банки значително намаляват и те стават лесна плячка за агресивните международни инвеститори. Това заяви президентът на Националната банка на Гърция Василис Рапанос пред парламента, където участва в разискванията на закона за създаването на Фонда за фискална стабилност. Както вече GRReporter писа Фондът ще се финансира от Международния валутен фонд с 10 милиарда евро и ще управлява тези банки, които не могат да се справят със stress test-овете, чиито резултати ще научим още през септември. Василис Рапанос припомни на депутатите, че в която и страна да влезе МВФ банковата й система претърпява драматични промени. Факт, от който се възползва и самата Национална банка на Гърция, когато през 2007 година закупи турската Finansbank. През тази година турската икономика на практика се управляваше от МВФ.
    Според изчисления на вестник “Катимерини” ако се доверим на атинската борса, днес с 500 милиона евро един инвеститор може да си купи 4 гръцки банки - Атикис, Геникис, Aspis и Protobank. Ако инвеститорът е по-заможен и има на разположение 10 милиарда евро, с тях спокойно може да купи трите гръцки банкови колоси, взети заедно - Националната банка на Гърция, Alpha Bank и Eurobank EFG. Въпреки това неотдавна инвестиционната банка JPMorgan призова инвеститорите да не бързат да купуват гръцки банки, защото те могат и да не се съвземат от кризата.
    Анализаторите обясняват понижените оценки на гръцките финансови институции с неяснотите около държавния дълг на страната и трудностите, които банките срещат на световните пазари. Според тях оценките за гръцките банки са се обезценили дотолкова, че вече не отговарят на потенциалните възможности за печалба, които те имат и следователно стават много примамливи за чужди капитали в най-непосредствено бъдеще. Исторически погледнато печалбите на банките отбелязват цикличност, която следва цикличността на местната икономика. Те страдат, когато обществените финанси са в криза - според анализаторите на Credit Suisse при евентуален haircut на гръцкия държавен дълг, в баланса на най-голямата гръцка търговска банка - Националната банка на Гърция ще се образува “капиталова дупка” за 1,4 милиарда евро. В същото време ако неизвестните около гръцкия държавен дълг започнат да се изясняват, първите, които ще се “възползват” от добрите новини ще са акциите на гръцките банки.
    Анализатори, инвеститори, медии, а и обикновени граждани, които са доверили спестяванията си на гръцките банки с интерес очакват докладите за резултатите им за първите 6 месеца на 2010. Първа ще съобщи резултатите си Emboriki Bank на 30 юли, Националната банка на Гърция и банка Пиреос ще я последват на 27 август, а Alpha Bank ще стори това на 31 август. Очакванията са, че втората половина на 2010 ще е още по-трудна от първата и неизплатимите кредити към банките ще достигнат до 10 на сто от портфейла им. За сравнение, за първите три месеца на 2010 Националната банка на Гърция обяви, че неизплатимите кредити достигат 7,1 на сто от портфейла й, за Alpha Bank този процент е 6,6, за Eurobank EFG - 7,3 и за банка Пиреос - 5,6 на сто. Най-некоректните длъжници към банките са малките и средни предприятия.
    Резултатите от първите 6 месеца са само прелюдия към истински интересните новини, които ще се съдържат в резултатите от представянето на гръцките банки на stress test-овете. Финансовите институции ще бъдат подложени на изпитанието през август, а резултатите ще се публикуват през септември. Тогава с един внимателен прочит между редовете ще може да се прецени точния matchmaking, с други думи коя банка с коя си пасва за евентуални сливания, които всички анализатори отбелязват, че са въпрос на време. Банките имат нужда от пари, от капитали, от ликвидност, която в този момент им осигурява само Европейската централна банка. Досега гръцките банки за заели от нея 90 милиарда евро. Според седмичника “Кефалео” институцията, управлявана от Жан-Клод Трише е обявила, че най-голямата сума, която може да заеме на Гърция е 120 милиарда, т.е. останали са още 30 милиарда, които най-вероятно ще бъдат усвоени още до края на лятото. А след това?
    След това остават международните пазари. Във вторник гръцкото правителство ще ги тества с емитирането на 6-месечни бонове на стойност 1,6 милиадра евро. Няма съмнение, че Гърция ще събере заема, въпросът е с каква лихва. Ако тя се оформи около 5 на сто, емитирането ще се обяви за успешно. Гръцкото правителство обсъждаше и възможността за емитиране и на едногодишни бонове, но очакванията за много високи лихви го отказа.

Категории: гръцки банки цени акцииПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus