Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

JPMorgan: Не избързвайте да купувате гръцки банки, те могат и да не се възстановят от икономическата криза

26 Май 2010 / 17:05:14  GRReporter
2737 прочитания

Най-големите гръцки банки трябва да обявят в следващите дни резултатите си от първите три месеца на 2010 година и очакванията са, че те никак няма да бъдат розови. Първа повлече крак Националната банка на Гърция, която днес обяви съкрушителен спад в печалбите си, който е нито по-малко, нито повече от 93 на сто. Това значително надхвърля така или иначе мрачните прогнози, за които GRReporter вече ви информира. Печалбата на банката за първите три месеца на 2010 година е 21 милиона евро срещу 317 милиона за първите три месеца на 2009. Резултатите се обясняват с намалените приходи от кредитиране и със задълбочаващата се рецесия в страната. За сметка на това се е повишила печалбата на дъщерната банка на НБГ турската Finansbank, която регистрира ръст от 32 на сто, а чистата й печалба достига 122 милиона евро.
    Драматичната картина на местните финансови институции се задълбочава според предвижданията и на международните анализатори. JPMorgan понижи рейтингите на всички гръцки банки, които наблюдава и запази отрицателните си перспективи за развитието им. Инвестиционната банка смята, че местните финансови институции може да приключат 2010 година на загуба и въпреки чувствителното поевтиняване на акциите им преценява, че съотношението риск-евентуална печалба е такова, че не препоръчва инвестиции в тях.
    Анализаторите на банката смятат, че вероятността от сливания на банки, смяна на собствениците им и трансформиране на капитала им непрекъснато се увеличава. “Със или без разсрочване на гръцкия държавен дълг Гърция се намира в процес на все по-задълбочаваща се рецесия. Кризата в гръцката икономика ще влияе отрицателно и ще намали печалбите на гръцките банки в следващите 2-3 години. Не избързвайте да купувате гръцки банки като разчитате, че те ще се възстановят”, препоръчва анализът на JPMorgan.
    Анализ на агенция Bloomberg предрича също голям спад в печалбите на гръцките банки. Според анализаторите на агенцията най-много ще падне печалбата на Alpha Bank - с 53%, на Eurobank EFG и на Националната банка на Гърция с по 52%, на банка Пиреос - с 28%. Още по-мрачна картина чертае HSBC, според която Националната банка на Гърция ще отчете печалба от 50 милиона евро за първите три месеца на 2010 срещу 317 милиона за същия период на 2009. За Eurobank EFG институцията предвижда печалба от 37 милиона евро вместо 81 милиона, които регистрира за същия период на 2009 година. За Alpha Bank очакванията са за печалба 45 милиона евро срещу 86 милиона за същия период на миналата година. Резултатите за банка Пиреос, за която така или иначе слуховете говорят, че е на крачка от фалита са съвсем обезкуражителни. Очакванията са за печалба от едва 1 милион евро срещу 52 милиона за първите три месеца на 2009.
    “В случай, че гръцките държавни облигации не раздрусат балансите на местните банки опасностите ще се ограничат само в рецесията, която ще съпътства гръцката икономика в следващите години, във вредата от раздадените лоши кредити и в силно ограничените възможности за печалба. До 2011 година гръцката икономика ще се свие с около 10 на сто от реалния БВП на страната”, се казва в анализа на Citi Group, която също понижи рейтингите на 7 гръцки банки.
    Тревога сред деловите кръгове в Гърция предизвика и съобщението на Банката на Гърция, че за първите три месеца от страната са изтекли вложения на стойност 10,6 милиарда евро. Експертите обясняват изтичането на капитали от страната с неяснотите около държавния сектор в Гърция, слуховете за банкрут на страната и рецесията, която намали печалбата и доходите на предприемачите. Гръцката централна банка съобщава, че в края на март вложенията в банките са били на стойност 227,2 милиарда евро от 237,8 милиарда, които са били в края на декември 2009. Намалението е с 4,5% или с 10,6 милиарда. То е било най-чувствително през януари - 5,1 милиарда, през февруари е било 3,3 милиарда и през март - 2,2 милиарда.  
    Нерадостни новини дойдоха и от чужбина. Задълбочаване на рецесията до края на 2011 и безработица, която ще достигне 14,3 на сто предвижда за Гърция Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според ОИСР строгите финансови мерки, които предприе гръцкото правителство ще се отразят отрицателно на икономическия ръст, а прилагането на радикални реформи оценява като “крайно наложителни”. В същото време Организацията предупреждава, че неуспехът на мерките, предвидени в меморандума, сключен с Европейската комисия и МВФ би означавал още по-голямо затъване на гръцката икономика. Рецесията за 2010 ще е 3,7 на сто, а за 2011 2,5 на сто, поради драконовските съкращения в държавния сектор, строгите финансови ограничения и цялостния неблагоприятен климат в еврозоната.
    Масови бунтове в Гърция, Португалия и Испания предсказва американският нобелист Джоузеф Стиглиц в случай, че безработицата сред младите в тези страни достигне 50 на сто. Специално за гръцката икономика той обвинява отчасти предишното управление на Костас Караманлис и инвестиционната банка Goldman Sachs, но най-вече международната финансова криза и последствията й. Известният с левите си убеждения икономист се обявява за девалвацията на еврото и смята, че не е заплашено оцеляването на единната европейска валута.
 

Категории: икономическа криза гръцки банки изтичане на капиталиИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus