Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама от извършителите на обира в Козани са членове на терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”

02 Февруари 2013 / 12:02:53  GRReporter
1204 прочитания

Двама от участниците в двойния обир на банки във Велвендо в окръг Козани са били издирвани като членове на терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”. Трима от извършителите са открити в Козани, а четвъртият – в Птолемаида. В разследването участва от началото и Антитерористичната служба, тъй като обирджиите са използвали автомати Калашников. Проверява се и възможността арестуваните да са участвали и в други престъпления в Атика като взрива в търговския център The Mall например.

Извършителите са се разделили на две групи и влезли в клон на Земеделската банка и в Пощенската каса около 10 сутринта.  Според свидетелствата на очевидците  те са били около десет души са ударили почти едновременно. Престъпниците са използвали за обирите два автомобила.  Първо са отишли до Пощенската каса и после съучастниците им от втората група нахлули в клона на Земеделската банка, който се намира на около 100 метра по-надолу. В банката крадците са счупили витрините  и след това обездвижили намиращите се там клиенти и служители като ги заплашили с оръжие. Казали им, че единственото, което искат са парите и няма да ги наранят. Според първоначалната информация са откраднали 200 000 евро от Земеделската банка и 5000 евро от Пощенската каса. Успели да избягат с автомобили към района Метохи, а в Кастания в областта Иматия спрели един зъболекар, откраднали джипа му и избягали.

Начинът, по който са действали напомня на действията на организирани групи и именно този елемент кара полицията още от началото да говори за обир с привкус на тероризъм. Антитерористичната служба заедно със службите по сигурността се опитват да заловят и  другите участници в обирите. Двама от арестуваните извършители са студенти в Козани и принадлежат към кръговете на анархистите.

Един от участниците в обира е арестуван близо до мина на Държавната електрическа компания в Птолемаида, където е спрял да запали колата, за да прикрие следите си според информациите. Другите трима съучастници са задържани в центъра на Верия във ван, в който е открито оръжие. Всичките четирима задържани са гърци. При задържането им е открито тежко въоръжение, което е изпратено е криминологичните лаборатории на Гръцката полиция  за да се провери дали е използвано и при други престъпления. До следобед арестуваните, които бяха заведени в Антитерористичната служба в Солун отказваха да говорят пред полицаите, които водят разследването. Продължава издирването на останалите престъпници, участвали в обирите.

Категории: Обир банка Козани антитерористична служба Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus