Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live “Някакъв” напредък в преговорите за гръцкия PSI

27 Януари 2012 / 09:01:38  GRReporter
1394 прочитания

“Разговорите в Атина се концентрираха върху правните и техническите аспекти на доброволното участие на частните инвеститори в окастрянето на гръцкия дълг и някакъв напредък бе постигнат”, се казва в официалното съобщение на Института за международни финанси след вчерашната среща на неговия изпълнителен директор Чарлз Далара с гръцкия премиер Лукас Пападимос. Днес двамата мъже ще разговарят отново.
    Техническите въпроси са свързани с лихвата по рециклираните облигации и съгласно информация на capital.gr частните кредитори са се съгласили на средна лихва 3,7 на сто с определена премия, когато гръцката икономика започне да отбелязва ръст. Правните въпроси са свързани със задействането по законодателен път на клаузата за колективно участие, която ще задължи всички частни кредитори да вземат участие в окастрянето на дълга.
    Атинската борса реагира с ентусиазъм на възобновените преговори между Гърция и частнте й кредитори и индексът й премина над 770 пункта. Големите победители вчера бяха банките Пиреос, Алфа и Eurobank, чиито акции само за един ден скочиха с 30 на сто. Борсовите анализатори отбеллязват, че инвестициите са дошли предимно от местния пазар.

    Въпреки борсовия ентусиазъм икономисти в Гърция предупреждават, че от интерес на страната е преговорите за PSI да се провалят. Според Янис Варуфакис няма нищо страшно, ако разссрочването на гръцкия дълг се обяви за кредитно събитие и се задействат застраховките CDS. Основните губещи според икономиста ще са Goldman Sachs и American Insurance Group, които са ги издали. Той твърди, че германски и френски банки са разработили и продали сложни инвестиционни инструменти по подобие на Credit Default Swaps, които също ще се задействат при фалит на Гърция и тези банки ще загубят пари. “Гърция вече фалира, само дето дадухме името PSI на гръцкия фалит”, заключава Янис Варуфакис.

В интервю за австрийския вестник Standard президентът на Eurogroup Жан-Клод Юнкер се обявява за участието и на държавите-кредитори в орязването на гръцкия дълг. Той не казва колко процента ще е подстригването, но твърди, че “само с участието на частните банки преструктурирането на гръцкия дълг няма да успее”. Международният валутен фонд настоява до 2020 Гърция да редуцира дълга си до 120 на сто от БВП, за да е в състояние сама да го обслужва. Жан-Клод Юнкер се обявява и за участието на Европейската централна банка в гръцкия haircut, тъй като тя държи гръцки облигации на стойност между 45и 50 милиарда евро. “Това, което предлага Институтът за международни финанси е окастряне на гръцкия дълг със 70 на сто. Предложението ни е много привлекателно”, заявява Йозеф Акерман, изпълнителен директор на Дойче банк пред германската телевизия N-TV. И Акерман настоява, че “всички трябва да допринесем за решаването на проблема”.

Като се позовава на анонимни източници агенция Ройтерс твърди, че Европейската централна банка била раздвоена дали да участва в орязването на гръцкия дълг. В сряда вечерта е имало заседание на ръководството на банката, което обаче не успяло да стигне до решение. Европейската централна банка закупи гръцките облигации на цена по-ниска от номиналната им стойност. Пред телевизия Блумбърг финансовият министър на Швеция Андерс Борг се обяви против включването на институцията в гръцкия haircut с аргумента, че така банката не би била в състояние да купува ценни книжа на други закъсали държави.

Днес се очаква докладът на Международния валутен фонд за състоянието на гръцкия дълг.

Категории: Чарлз Далара PSI атинска борса акции на банки частни кредитори орязване на дълга лихва по облигациите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus