Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

5,5 милиона евро неплатените данъци на Толис Воскопулос унищожиха политическата кариера на жена му

18 Май 2010 / 19:05:36  GRReporter
3180 прочитания

5,5 милиона  евро дължи легендарният гръцки певец Толис Воскопулос на гръцките данъчни служби, което принуди жена му заместник-министърът на културата и туризма Анджела Гереку да подаде оставка тази седмица. Разкритието за данъчната некоректност на  Воскопулос бе на гръцкия вестни Елевтротипия, според който певецът не е плащал данъци в последните 17 години. Общият размер на дължимият данък според изданието е в размер над 3,16 милиона евро, към които се прибавят и наказателни такси за просрочване в приблизителен размер на 2,31 милиона евро и допълнително дължими такси към държавата на стойност над 17 хиляди евро.

Астрономичната сума шокира цялото гръцко общество в период, когато новото социалистическо правителство на ПАСОК тръгна на кръстоносен поход срещу данъчните измами и корупцията в страната. Борбата с данъчните престъпления стои на най-високо ниво в аджендата на правителството на Георгиос Папандреу, като дори е залегнало в Бюджет 2010 събиране на около 1,2 милиарда евро неплатени данъчни задължения. „Още няколко като Воскопулос и сме си уредили проблема с намаляването на държавния дефицит тази година,” коментира иронично 23-годишния студент по икономика Димитрис Костополос за GRReporter.

Публичното разкритие стана известно в понеделник сутринта тази седмица. Заместник-министърът на културата и туризма Анджела Гереку и злополучна съпруга на Толис Воскопулос подаде оставка чак вечерта. Опозиционният лидер на Нова Демокрация Андонис Самарас коментира, че оставката на заместник-министъра е закъсняла много и отправи остра критика към туристическата политика на правителството като цяло. По това време министър-председателят Георгиос Папандреу бе на среща с богати бизнесмени от гръцки произход, за да ги убеди, че независимо от размирната ситуация Гърция е сигурна и стабилна държава за чуждестранни инвестиции. Веднага след закритата среща Папандреу замина, за да вземе участие в срещата на върха в Мадрид между членовете на Европейски съюз-Латинска Америка- Кариби. След девет вечерта, когато министър-председателят се върна в Атина прие оставката на Анджела Гереку.

Категории: ПолитикаОбществоАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus