Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1,5 милиарда евро от данъчни глоби

18 Юни 2010 / 17:06:24  GRReporter
2185 прочитания

1,5 милиарда евро събра гръцката служба за борба с икономическата престъпност (СДОЕ) само за първите пет месеца на тази година от наложени глоби за данъчна некоректност. Проверки са били извършени в над шест хиляди предприятия и търговски обекти, като най-често срещаните нарушения са били липса на издадени първични счетоводни документи (фактури и касови бележки) и извършването на нерегламентирани търговски сделки, за да се избегне внасянето на ДДС. В сравнение с миналата година проведените проверки на данъчните за цялата 2009 година са били четири хиляди, а общо събраната сума от глоби 700 милиона евро или два пъти по-малка сума от тази за периода януари-май 2010.Това стана ясно посещението на Министъра на финансите Георгиос Папаконстантину в службата за борба с икономическата престъпност в Гърция.

Както правителството обеща в началото на годината, първите кръстосани проверки са били проведени в едни от най-известните нощни заведения в Гърция, за които по неофициално се твърди, че дълги години лавират около данъчните закони на страната. Наказателната мярка при повторно нарушение на търговски обекти, които са били санкционирани веднъж ще е временно прекратяване на дейността, съобщи министър Папаконстантину. За 449 регистрираните нарушения в заведения и барове, в момента тече процедура за временно затваряне.

След проверките на скъпите имоти в районите около Атина, данъчните са установили с помощта на Google Earth, че само северните предградия на столицата има 274 луксозни имота с басейни, 170 от които са били регистрирани в данъчното управление. За останалите 104 няма данни в описанието на имота и така собствениците са си спестявали години наред от дължими данъци за тях. Под наблюдение са и 63% от нотариусите в страната, които са заявили в данъчните си декларации доходи за миналата година под 100 хиляди евро. Министърът на финансите подчерта важността, която играе правилното събиране на данъчния задължения за размера на публичните приходи. Той изтъкна, че новият данъчен закон предвижда по-високи глоби. За малки предприятия глобата за липса на издадена касова бележка вече е 400 евро, за по-големи търговски обекти глобите нарастват в съответствие от оборота на 800 евро и 1200 евро.

„Приходи само от високи данъци не са достатъчни,” заяви категорично министър Папаконстантину във връзка със засилената дейност на данъчните служби тази година. Студент по маркетинг в атинския университет, който пожела да остане анонимен коментира за GRReporter финансовите успехи на данъчните служби така: „Гърция трябваше да достигне почти финансов колапс, за да започнат държавните институции да си вършат работата както трябва.”

Категории: ИкономикаПазариАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus