Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната левица продължават преговорите

19 Юни 2012 / 17:06:48  GRReporter
2119 прочитания

Главните съветници на Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната левица се срещат в 18 часа във вторник, за да уточнят последни детайли по състава на новото гръцко правителство. Хрисантос Лазаридис, Вангелис Меимаракис и Костас Скандалидис преговарят условията, според които трите парламентарни сили ще могат да се обединят в един общ кабинет. Според информацията до момента новосъздаденото правителство цели да има по-дълъг живот (до 2014) от шестмесечен мандат, който някои политически анализатори му дават.

Най-късно в сряда се очаква да се проведе съвещанието на лидерите на политическите партии от парламента под ръководството на президента на републиката Карлос Папуляс. След него ще бъде обявен състава на правителството, а малко по-късно ще последва заклеването на новото управление. Говорителят на Нова Демокрация Янис Михелакис заяви пред радио RealFM, че преговорите вървят към развръзка и съвсем скоро политическите сили ще могат да обявят новия състав. Ако Нова Демокрация не успее да състави коалиционно правителство, президентът трябва да връчи мандата на втората по големина партия в парламента, която днес се оказва СИРИЗА. Политическите анализатори в Гърция са категорични, че до там няма да се стигне и Андонис Самарас ще съумее да създаде кабинет.

Информация в Туитър сочи, че Самарас, Венизелос и Кувелис ще се срещнат в 20,30 часа, за да проведат последния разговор преди окончателното установяване на лицата в кабинета. Засега това остава само слух в социалните медии и не е потвърдено от официални източници.

Срещата на съветниците на трите главни партии закъсня значително, поради вина на ПАСОК. Старите социалисти отново не успяха да се споразумеят на време каква трябва да е линията на партията в новата правителствена схема. Едни защитават тезата, че ПАСОК не трябва да се включва в правителството с политически активни лица, а само с технократи, които поддържат партията. Други са на мнение, че ПАСОК не трябва да има нищо общо с новото държавно управление, а само да даде вот на доверие на правителство между Нова Демокрация и Демократичната левица. Трети (като бившия министър на здравеопазването Андреас Ловердос) настояват социалистическата партия да се включи активно в кабинета с отявлени политически лица. Разгорещеният спор се проточи и Скандалидис тръгна от централата на ПАСОК към срещата на партийните съветници в 19,15 часа. Същата среща, която бе насрочена първоначално за 18 часа. По всички личи, че в ядрото на социалистите се очаква да надделее мнението, че ПАСОК ще вземе участие в новия кабинет с технократи.

“ПАСОК ще подкрепи правителството искрено”, заяви в национално обръщение Евангелос Венизелос. Най-важното според него не е съставът на правителството, а групата, която ще се заеме с преговорите с гръцките кредитори. “В този бой, ПАСОК и лично аз ще дадем всичките си сили, ще активизираме целия си международен опит и знание, за да достигнем най-добри условия за възвръщането на икономическия ръст”. Венизелос е категоричен, че ако преговорите с кредиторите претърпят неуспех, гръцката нация ще бъде поставена под сериозен риск.

В същото време стана ясно, че Андонис Самарас няма да остави управлението на страната в чужди ръце и според телевизия Мега той ще заеме премиерския пост. С това решение са се съгласили както от ПАСОК, така и Демократичната левица. Според същатия източник предстедател на народното събрание ще бъде Димитрис Аврамопулос, който в служебното правителство на Лукас Пападимос бе министър на войската. За ключовите минитерства на икономиката и финансите, имената все още не са известни, но в понеделник излезе слух, че Нова Демокрация обмисля да сложи за финансов министър бившия председател на Националната банка на Гърция Такис Арапоглу. За министър на развитието и конкуренцията ПАСОК предлага да остане служебният министър на тази позиция - Янис Стурнарас.

Още в началото на предизборната борба Андонис Самарас обеща, че правителството на Нова Демокрация ще бъде компактно и ефективно. Гръцките медии предават, че Самарас подготвя кабинет с 15 министри и 22 заместник-министри. Янис Михелакис най-вероятно ще оглави позицията “Връзки с обществеността” на правителството, тъй като до момента той бе говорител на Нова Демокрация. Кандидатурата на Кириакос Мицотакис за министерството на енергетиката и околната среда се смята за сигурна, според информацията на гръцката телевизия Скай, както и тази на Олга Кефалояни за министерството на туризма. Костис Хадзидакис отново се очаква да влезе в правителствената схема. В правителството на Караманлис, той бе министър на транспорта, а след това и на развитието.

Категории: Политика Кабинет Гърция избори 2012 Нова Демокрация Демократична левица ПАСОК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus