Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Несъгласуваност с ливанската ССС накара Катар да оттегли инвестицията си от Гърция

21 Октомври 2010 / 18:10:42  GRReporter
1851 прочитания

Планът за изграждането на нова електроцентрала с два енергийни блока с мощност 1010 MW в района на Астакос в Гърция умря в зародиш тази седмица. С него се сгромолясаха и надеждите на гръцкото правителство, че проектът ще даде добър пример на чуждестранните инвеститори и ще повлече крак за нови преки инвестиции в страната. Проектът бе обявен в началото на годината и трябваше да донесе на изнемощялата за свежи пари Гърция инвестиция от около 3,5 милиарда евро. Правителството на Георгиос Папандреу в началото прие радушно проекта и дори започна да го дава за пример колко примамлива за инвестиции може да средиземноморската страна дори в период на криза.

Изграждането на електроцентралата бе чисто частна инициатива между три компании. 33% от проекта е на Qatar Petroleum International (QPI), която е инвестиционно дружество на държавната Qatar Petroleum. Други 33% се държат от S&K Holding S.A.L , която пък е дъщерна на палестино-ливанската строителна компания Consolidated Construction Company (ССС) със седалище в Гърция, а останалата част от начинанието бе възложена на германската Rosebud Energie. Новата електроцентрала е била замислена да работи на пропан-бутан (LPG) и да произвежда електричество, 70% от което щеше да бъде изнасяно към Италия, а 30% за вътрешно потребление. Намеренията на инвеститорите е било LPG горивото да бъде доставяно от Qatar Petroleum, които са вторите по големина производители след саудатската Aramco.

Според представителя на германската компания Rosebud Energie в Гърция Георгиос Андониадис ябълката на раздора се е оказала цената, на която пропан-бутанът ще се продава. Той заяви в открито съобщение, че Qatar Petroleum са предложили отстъпка от пазарната цена на горивото между 35% до 40%. От ливанската компания Consolidated Construction Company обаче са поискали 65% до 70%. Катарската компания планирала с по-високите цени да погаси инвестицията за проекта за 12 или 13 години с възвращаемост около 12%, а ливанската планирала същата инвестиция за не повече от седем години. Липсата на съгласуваност между компаниите накара представителите от Катар да се оттеглят от проекта и така електроцентралата в Астаскос се оказа несбъдната мечта. Те определиха проекта като непримамлив инвестиционно и решиха да се оттеглят.

„Най-голямата инвестиция за нас са добрите ни отношения с Катар,” бе категоричен Георгиос Андониадис и не скри вътрешното си убеждение, че отговорни за провала на сделката са представителите на ССС. По неговите думи, цитирани от гръцкото издание Капитал ливанците са търсили бърза печалба и са изложили на риск отношенията с Катар. Представителят на Rosebud Energie за Гърция все пак заяви, че не всичко е загубено и ще се търси нов партньор за начинанието. Добрата новина е, че оттеглянето на Qatar Petroleum International от проекта в Астакос няма да повлияе на вече подписания меморандум на правителствено ниво с инвестиция в размер на пет милиарда евро в района на старото атинско летище.

Consolidated Construction Company е една от най-големите строителни компании в Близкия изток, като е осигурила 65 хиляди работни места и развива проекти в над 50 страни в света. Компанията е създадена през 1952 година, а едно десетилетие по-късно става стратегически партньор на американския строителен гигант Bechtel. След началото на гражданската война в Ливан, собствениците на компанията, които са от палестински произход пренасят главния офис първо в Лондон, а по-късно в Атина.

Категории: ИкономикаПазари Астакос електроцентрала пропан-бутан
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus