Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Qatar Investment Authority ще строи атински Лас Вегас

23 Септември 2010 / 18:09:03  GRReporter
1289 прочитания

Големи промени очакват старото атинско летище, след подписването на меморандума за сътрудничество между Гърция и Катар. Споразумението между министър-председателят Георгиос Папндреу и емир Ал-Тани, подписано по време на посещението на гръцкия премиер в Ню Йорк тази седмица предвижда изграждането на голям туристически комплекс с казина, хотели и увеселителни паркове.

По първоначална информация лидерът на емиратство Катар планира инвестициите в Гърция да достигнат 110 милиарда евро. Сума равна на тригодишната финансова помощ, която Гърция получава поетапно след подписването на Меморандума с Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Интересите на Qatar Investment Authority (QIA) са свързани не само с туризма, но и с развитие на енергийни и инфраструктурни проекти (пристанище за яхти, летище за чартърни самолети и др.). Преобразяването на старото летище в столицата ще поеме инвестиции от около пет милиарда евро, като гръцката държава ще даде за ползване между 15%-20% от плажната ивица в района.  

В период на криза, когато вътрешният пазар изпитва сериозна липса на ликвидност, инвестициите от арабския свят се приемат от правителството като манна небесна. В последните десет години голяма част от летището в рамките на града пустее, като частично в някои сгради на базата са провеждани отделни концерти (като този на Iron Maiden (2008), Tool (2007), Eject Fest (2008, 2009) и др). Тази година старите халета на летището приютиха и международното изложение Posidonia 2010.

Qatar Investment Authority е държавно дружество, което се сформира през 2005 година за развитие на инвестиционни проекти. QIA  има четирипроцентово участие в гръцката Alpha Bank,  а според публикацията в гръцкото издание Етнос вече притежава и част от акциите на Националната банка на Гърция. През май месец тази година инвестиционната група придоби известния търговски център в сърцето на Лондон Harrods срещу скромната сума от 1,5 милиарда евро. Дъщерното дружество на инвестиционния гигант Qatari Diar Estate Investment Company, което се занимава основно с търговия на недвижими имоти е инвестирало през 2009 година 30 милиона долара в различни обекти в целия свят. Освен други инвестиции, QIA има участие и в компании като Volkswagen, Porsche, 20% от лондонската борса и процент от банката Barclays.

Категории: ИкономикаКомпании QIA
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus