Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нашествието на руските олигарси

09 Юни 2013 / 11:06:19  GRReporter
2963 прочитания

Може кризата да е избрала Гърция за постоянно местожителство, богаташите обаче  я предпочитат за като дестинация. Влюбени в буквалния смисъл в уникалните гръцки пейзажи, да придобият късче от тази красота е като осъществяване на мечтите им.

В последно време десетки олигарси, чиито имена постоянно са включени в списъка на списание Форбс се изявяват като кандидат-женихи за една бедна, но красива и честна невяста. И невястата този път не е измежду известните кикладски невести, те може би скоро ще приличат на бедни роднини, защото са ги купили прости ВИП-персони. Сега други райони се прославят- като Порто Хели, което започва да придобива блясъка на княжество, а князете са от Русия, страна, която знае как да ги създава.

От това изненадващо място се заинтересува руснакът Роман Абрамович, а тази година това направи и сънародникът му Олег Дерипаска, наричан „царят на алуминия”, защото успя да създаде първото предприятие в Русия за преработка на алуминий, което е между първите 10 в света. Миналата година руският олигарх посети Порто Хели, а присъствието му не остана незабелязано, тъй като само личната му яхта «Queen K» много дни представляваше най-голямата забележителност на района. Тя е дълга 72 метра, с дизайн в източен стил и разбира се, с хеликоптер на разположение непрекъснато.

Личната история на Дерипаска показва малко мелодрама, поне самият той така го представя, както и всеки „самосъздал се” олигарх, който уважава себе си и се опитва да убеди всички, че богатството му е резултат от жесток труд, без да обяснява обаче какъв вид работа е това и за кого. Митичен е епизодът, който се случва между работягата Олег и президента Путин, когато вторият посети бедния работнически град- Пикалево, за да задължи олигарха да плати най-накрая на работниците от мините. Президентът, очевидно ядосан, наруга Дерипаска в присъствието на работниците, наричайки го безчувствен, хвърли в лицето му химикалка и му нареди на момента да подпише платежните нареждания- нещо, което Олег веднага направи естествено, преживявайки унижение, каквото никога не му се е случвало.

Във всеки случай Олег не се изплашва, продължава да... работи усилено, да прави още по-голяма империята си, и в края на краищата да се разбере с Путин и да има лукса да избира само най-доброто и най-красивото за себе си. Като например съпругата си Полина- изненадващо красива, както и касичката – прасенце, което, поне според списание Форбс има вътре в себе си 8,5 милиарда долара. Както се оказва обаче, никое прасенце, колкото и милиарди да има, не може да раздели душата на човека от простите житейски радости, като разходката на бос крак по пясъка, звука от плясъка на вълните, светлината на обедното слънце и, разбира се, вкуса на октопод на скара.
Затова обаче, макар че са хубаво нещо парите и списъците на Форбс, но една малка къщичка в някое Порто Хели си струва повече от това. И дори да не е къщичка, а да има 18 стаи, три басейна и 50 декара градина- още по-добре. Така или иначе... пари има.

Категории: Олег Дерипаска руски олигарси Порто Хели имоти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus