Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалява нелегалната имиграция към Европейския съюз

30 Ноември 2010 / 14:11:00  GRReporter
5030 прочитания

Икономическата криза в Европейския съюз има и един положителен ефект и той е, че намалява нелегалната имиграция към неговите членове. Това съобщи на среща със чуждестранните кореспонденти в Атина заместник изпълнителният директор на Frontex Гил Ариас Фернандес. Frontex е специалната служба на Съюза, която се занимава с охраната на външните му граници. Според статистическите данни на службата за първите 6 месеца на 2010 година броят на нелегалните имигранти е 41 хиляди души, което е с 24 на сто по-малко от същия период на 2009, когато те са били 55 000. Намалял е и броят на хората, на които по една или друга причина на самата граница им е бил отказан вход в Европейския съюз. През първите 6 мсеца на 2010 година те са с 22 на сто по-малко, от колкото за същия период на 2009.
    Намаляло е и търсенето на политическо убежище в страните от Европейския съюз. През първите 6 месеца на 2010 са подадени 90 000 молби, което е със 17 на сто по-малко от същия период за 2009. Според анализите на Frontex , представени от Гил Ариас Фернандес намалява и потокът нелегални имигранти, които пристигат по море в Европа. През 2009 година те са били 49 на сто от общия брой на нелегално влезлите, а през 2010 този процент е едва 16 на сто. “Най-важната причина за това е, че в Гърция трафикът на нелегални имигранти се премести от островите към сухопътната граница с Турция”, коментира заместник изпълнителният директор на Frontex.
    Той съобщи, че най-важният канале така нареченият западно африкански маршрут до архипелага на Додеканезите. Там намалението на трафика е с внушителните 99 на сто. През първите 6 месеца на 2009 година там са влезли 16 000 имигранти, а през същия период на 2010 - само 21. Трафикът по така наречения центрлано африкански маршрут до Италия и Малта е намалял с 91 на сто, а до Испания  - с 54 на сто.
    Като цяло в Гърция трафикът на незаконни имигранти намалява много по-бавно - само с 3 на сто. Забележително е намалял потокът незаконни имигранти до островите - през първите 6 месеца на 2009 година там са пристигнали 15 000 души, а през същия период на 2010 - 5000. Чувствително обаче се е увеличил броят на имигрантите през сухопътната граница между Гърция и Турция. От януари до юни 2009 тя е била пресечена от 4800 нелегални имигранти, а за същия период на тази година техният брой е бил 14 000.

“Причините са няколко. По суша рискът при прехвърлянето на нелегални имигранти е много по-малък. Има го, но е по-малък. Освен това е по-евтино. А и е по-удобно. От северна Гърция много лесно през Македония, Сърбия и Унгария може да се стигне до Германия и останалите страни от Съюза”, обяснява Гил Ариас Фернандес.Друга причина е, че Турция е премахнала визите за Тунис, Алжир и Мароко и жителите на тези северноафрикански страни много лесно пътуват най-вече до Истанбул, до където летят много нискотарифни авиокомпании. Оттам, както е известно до границата с Гърция се пътува не повече от 2 часа. Затова и в района на Орестиада и по долното течение на река Марица от януари до края на октомври тази година нелегалните преминавания на границата са се увеличили със 415 на сто и са се оформили около 39 000. През лятото на ден са пристигали по 2500 - 3000 души и затова гръцките власти се се обърнали към Frontex за помощ за охрана на границата. От 2 ноември в северна Гърция е изпратена мисията RABIT - групите за бърза намеса и охрана на границите. 175 офицери са командировани по гръцко-турската граница. Те разполагат със самолет, хеликоптер, автобуси, минибуси, автомобили и специални дресирани кучета.

И резултатът от мисията, в която участват 26 страни, включително и Швейцария, Норвегия и Исландия не закъснява. През октомври 7586 души са преминали нелегално границата, а през ноември те са с 44 на сто по-малко - 4270. “За съжаление имаме много малко, да не кажа почти никакво съдействие от страна на турските власти. Просто отношенията между Турция и Гърция са много деликатни и това е причината да не можем да постигнем напредък с турските власти, въпреки че поддържаме контакти с тях”, призна изпълнителният директор на Frontex.
    Неговите офицери са заловили и 13 каналджии, които са от Турция, България, Афганистан, Грузия и Палестина. Таксата, която те взимат зависи от дължината на маршрута. От Истанбул до гръцката граница цената е 400 евро. До Швеция обаче тя скача на 5500 евро. А “пътуването” от Афганистан до Атина струва 2400 евро. 90 на сто от имигрантите са мъже на възраст между 18 и 30 години.

Мисията ще остане в северна Гърция до 15 януари. В средата на декември служителите й ще направят преглед на ситуацията по турско-гръцката граница, за да решат дали има смисъл от удължаването на мандата им. “Очакваме, че част от потока нелегални имигранти ще се измести към Черно море, когато България и Румъния се присъединят към Шенген, така че отлив от Гърция ще има. Това обаче предстои да го наблюдаваме следващата година, когато тези две страни присъединят границите си към Европейския съюз”, заяви в заключение Гил Ариас Фернандес.

Категории: Frontex RABIT нелегална имиграция гръцко-турска граница Европейски съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus