Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Една трета от полицията се бори с нелегалната имиграция

20 Ноември 2010 / 08:11:57  GRReporter
6946 прочитания

Гърция е “дълбокото гърне” на нелегалните имигранти в Европейския съюз, на практика трябва да оперира с 90 на сто от тях, твърди говорителят на гръцката полиция Атанасиос Кокалакис в интервю за Анастасия Балездрова.
 
Г-н Кокалакис, колко нелегални имигранти са прекосили границата от началото на годината?

В момента броят им надхвърля 100 хиляди.

Откъде преминават най-често?

Основният им коридор в момента е сухопътната източна граница на страната с Турция в област Еврос.

Защо не преминават както преди чрез островите в Егейско море? Успяха ли самолетните патрули на гръцката военна авиация и колегите им от Frontex да прекъснат този коридор?

Да, това сътрудничество спомогна много за подобряването на състоянието що се касае до морската граница. Но един друг равностоен параметър е и фактът, че сухопътната граница е вече по-безопасна и по-евтина за трафикантите на хора. За да може да премине през морската граница, на всеки от нелегалните имигранти са нужни 5-7 хиляди долара, докато сумата за преминаване през сухопътната граница е слязла до хиляда евро. По този начин и желаещите да преминат границата с Гърция са много, и е по-безопасна и за имигрантите и за трафикантите.

Хората, които живеят в района казват, че нелегалните имигранти буквално търсят полицията, за да ги залови. Вярно ли е това?

Истината е, че една голяма част от тях търси гръцката полиция или – в последния месец – смесените сили на Frontex по много причини. От една страна, за да удостоверят пребиваването си в Гърция и от друга, в много по-малка степен, за да подадат молба за политическо убежище. Право, което някои от тях евентуално имат.

Много ли са кандидатите за политическо убежище?

За момента данните от началото на годината сочат, че по-малко от 1/10 от нелегалните имигранти са подали такива молби. Падат се 6.500 молби на 100.000 нелегални имигранти. Това показва желанието и целта на тези хора е да влязат в Гърция и да я използват като стъпало за прехвърлянето си към централна и западна Европа.

След като бъдат заловени от полицията, каква процедура следва? Какви документи им се издават?

След залавянето ги отвеждат в центровете за регистрация, където освен че ги регистрират, ги снимат и им вземат отпечатъци от пръстите. Това е европейската процедура, която следваме и ние. Паралелно някои от тях, за които се смята, че трябва да бъдат експулсирани остават в полицията. На останалите, за които няма данни, че може да са опасни за обществената или националната сигурност се издава един документ, който ги информира, че в рамките на един месец трябва да напуснат страната. Това е предвиденият от закона процес.

Какво правят имигрантите, след като получат този документ?

Това, което най-често правят е да се придвижат до област Атика, и особено до Атина. Една по-малка част търси пристанища като например това в Игуменица, в Патра или в Скала Лакониас. Искат да се намират близо до тях, за да могат по някакъв начин да проникнат незаконно в някое превозно средство или чрез мрежата на трафикантите на хора да преминат в централна Европа.

По този начин обаче никой не знае къде се намират.

Да, така е. Не е възможно да имаме данни за всеки един поименно. След като нямат конкретно местожителство тук в Атина, или семейна връзка с някой друг, говорим за хора, които се губят в множеството. Разбира се, полицията непрестанно извършва проверки, за да можем да знаем къде се намират тези хора, но това не означава, че те не могат да се придвижват и да се намерят където и да е. След като документът им предоставя възможността да излязат от страната след месец, биха могли да се намират навсякъде.

От началото на месеца в област Еврос бяха разположени Групи за бърза гранична намеса (RABIT) на Frontex, които охраняват границата заедно с гръцката полиция. Имате ли някакви резултати за ефективността им?

Досегашните резултати показват намаление от 40-50% в броя на нелегалните емигранти. То е свързано с дейността на смесените патрулни групи както и с климатичните условия и всеки ден е различно. Видно е обаче, че имаме едно сериозно намаление в притока на имигранти. Мисля, че посланието на групите за бърза гранична намеса не е толкова в това дали има намаление в рамките на 10-20 дни и т.н. Посланието е по-голямо и не се ограничава в операционната дейност. То е, че Европейският Съюз практически се намира тук. То е едно широко политическо послание на Европа към третите страни – и особено към съседните като Турция или към страните, от които имигрантите произхождат – че границата на Гърция е граница на Европа. Не е просто границата на една държава, която приема като дълбок съд един огромен брой нелегални имигранти.

Министерството на защита на гражданина представи един законопроект, с който се надява да ограничи броя на незаконните имигранти, които влизат в страната. По какъв начин ще го постигне?

Категории: нелегална имиграция Европейски съюз Frontex RABITS Атанасиос Кокалакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus