Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националната банка на Гърция и Пиреос се разделят на добри и лоши заради неизплатими кредити

04 Октомври 2013 / 08:10:44  GRReporter
1701 прочитания

Националната банка на Гърция и банка Пиреос, двете най-големи кредитни институции в страната се разделят на добри и лоши банки, за да се освободят от неизплатимите кредити, които те сами са раздали в миналото. Новината съобщи висш чиновник на Националната банка на Гърция пред агенция Reuters като уточни, че Националната банка на Гърция ще се раздели до края на 2013, а Пиреос през първите три месеца на 2014.
    Гръцката банкова система е раздала 65 милиарда евро несъбираеми кредити и това е причината Международният валутен фонд от доста време насам да настоява болната част на банките да се обособят в отделни единици и да се поверят на специализиран мениджмънт, който има know-how как да прибере дължимите суми. В световен мащаб тази практика е показала много добри резултати, твърдят експертите на фонда.
    Проблемът наистина е сериозен, тъй като поради рецесията 29,3 на сто от всички кредити в Гърция се обслужват със закъснение. Това е скок в лошите кредити, които за първото тримесечие на 2013 бяха 27,8 на сто. Този процент е повече от 4 пъти по-голям от средния за Еврозоната през 2012 - 7,15%. За Националната банка на Гърция този процент е по-нисък - 24,4 на сто.
    Каква точно ще е стратегията на банките ще се разбере след като консултантската компания Blackrock приключи своя Troubled Asset Review, т.е. анализа на проблемните заеми. Тогава финансовите институции ще трябва да определят кои кредити могат да бъдат разсрочени така, че да станат изплатими и какво да се направи с “мъртвите” заеми, така че банковите портфейли да претърпят минимални щети.
    Пред агенция Reuters заместник изпълнителният директор на Националната банка на Гърция Петрос Христодулу заявява, че отделянето на неизплатимите кредити в самостоятелна институция ще позволи на банката по-добре да се заеме с проблема и дори да превърне някои от тях в изплатими. Тя вече е наела консултанти и обмисля дори да предостави на инвеститори част от акциите на дъщерната й лоша банка, която да се заеме с лошите кредити, раздадени на малки и средни предприятия, за които вече има интерес от специализирани фондове. Петрос Христодулу, бивш директор на Агенцията за управление на дълга и основно действащо лице в миналогодишния PSI (Private Sector Involvement) или задължителното опрощаване на част от гръцкия дълг, притежаван от частни инвеститори е съобщил на Reuters, че Националната банка на Гърция вече е подписала предварително споразумение с евентуални инвеститори без това да е гаранция, че ще се стигне и до официален договор.
    От страна на банка Пиреос агенцията се позовава на заместник изпълнителния й директор Антимос Томопулос, който казва, че разделянето на добра и лоша банка ще е факт през първото тримесечие на 2014. Според него пазарът изисква пълна прозрачност кои кредити са добри и кои излизат на червено и е логично сега да се пристъпи към такова разделяне, тъй като вече гръцката икономика се стабилизира и се приближава към края на низходящото развитие. Антимос Томопулос заявява също, че пазарът налага лошите заеми да се концентрират в платформа в рамките на банката-майка, за да може тя да е тази, която ще се облагодетелства най-много от превръщането им в изплатими кредити.
    Разсрочването на лошите кредити ще се извършва индивидуално за всеки случай от отделен мениджмънт. Наистина страда капитализацията на банката, тъй като покрива щети, но те ще бъдат ограничени.  В същото време ще се подобри балансът на банката, тъй като от него ще липсва значителна част от лошите кредити. В момента заради продължителната рецесия процентът на лошите заеми е много висок във всички гръцки банки.
    Много инвеститори и фондове, специализирани в лошите кредити се интересуват от възможностите, които предлага закъсалата гръцка банкова система. С определения от distress (бедствие) до многозначителното vulture funds (лешоядни, хищни фондове) те предлагат много ниски цени и затова банките-майки все още не са подписали официални договори, тъй като щетите, които ще претърпят ще са огромни. Но тези фондове ще участват в юридически лица, в които банките ще прехвърлят необслужваемите си кредити.
    За всичко това последната дума ще има Банката на Гърция, която ще използва данните от проучването на консултантите от BlackRock, за да оформи детайлите. Важна роля ще има и Фондът за финансова стабилност, най-вече в частта, която засяга кредитите на закъсали предприятия.  Фондът като акционер в четирите големи банки ще иска координирани действия в различните задлъжнели браншове и компании при разсрочването на кредитите.
    Третата голяма гръцка банка Eurobank вече раздели лошите си кредити и ги повери на дъщерната си FPS или Financial Planning Services. От Алфа банк са отказали коментар.

 

Категории: Националната банка на Гърция банка Пиреос несъбираеми кредити добра и лоша банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus