Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки обработват планове за действие с проблемните заеми

03 Октомври 2013 / 18:10:48  GRReporter
1728 прочитания

Планове за действие във връзка просрочените кредити , които вече са над 30 на сто търсят ръководствата на гръцките банки. В същото време, според публикация на вестник То вима източници от финансовите институции са опровергали публикация на агенция Ройтерс, че банките Етники и Пиреос се готвят да създадат отделни "лоши" банки, за да се справят по-резултатно с проблема.

Те са посочили, че окончателното преструктуриране на просрочените кредити се очаква да бъде отразено в петгодишните касови планове, които ще бъдат внесени в Банката на Гърция и Европейската комисия около средата на октомври. В публикацията се посочва още, че дори ръководството на банка Пиреос, която вече обяви намерението си да превърне Геники в специализирана в преструктурирането на кредитите банка е излязла с изявление, че бизнес планът за дъщерната банка все още е в процес на разглеждане.

Източници от банка Етники изключват напълно вероятността да се създаде отделена институция, която да се разпорежда с проблемните кредити. Те добавят, че в рамките на Етники вече е учреден отдел, който се занимава с тях и през последните години персоналът му се е увеличил многократно.

Сред сценариите, представени в гръцките медии е този за създаването на една обща лоша банка, която да поеме преструктурирането на проблемите кредити на всички банки, включително и на тези, където вече тече процес на ликвидация (Агротики, Пощенска каса, Протон, Пробанк, ФББанк и кооперативните банки).

Според източниците от банките подобно решение,  в комбинация с частичната либерализация на търговете в началото на 2014 би могло да допринесе за създаването на по-висока стойност от тази на необслужваните заеми.

Те обаче допълват, че за да се постигне такова развитие на нещата е необходимо формулирането на централна стратегия от страна на властите и общия акционер в четирите системни банки – Фонда за финансова стабилност. 

Категории: Икономика банки проблемни кредити Фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus