Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Moody's понижи отново кредитния рейтинг на шест големи гръцки банки

16 Юни 2010 / 11:06:53  GRReporter
3528 прочитания

Международната оценителна агенция Moody's Investors Service отново понижи кредитния рейтинг на шест от най-големите гръцки банки, като естествено следствие от преоценката кредитния рейтинг на Гърция тази седмица от А3 на Ba1. Moody's понижи оценката си за депозитите и за дълговете на Националната банка на Гърция от Baa2/Prime-2 в Ba1/Not-Prime, при EFG Eurobank Ergasias спада е от Baa3/Prime-3 на Ba1/Not-Prime. Международната агенция за кредитен рейтинг оцени, че General Bank и Emporiki Bank спадат на Baa3/Prime-3 от Baa2/Prime-2 . При Alpha Bank AE оценката е намалена на Ba1/Not-Prime от  Baa3/Prime-3, а при Земеделската банка на Гърция от Вaa3/Prime-3 на Ba2/Not-Prime.

Докладът на Moody's потвърди, че оценката на дългосрочните кредити и депозити на гръцките клонове на Пиреос се променя на Ba1 и на банка Атика Ba2. В допълнение дългосрочната оценка за Marfin Egnatia Bank остава Baa2 с тенденция за понижаване в следващите месеци. От агенцията подчертават, че понижаването на кредитния рейтинг на гръцките банки не е свързан пряко с дейността им. Спадът в оценката е отражение на способността на правителството да подкрепи банковата система в страната, след като Гърция бе понижена в категория Ва1 или като страна, която е заплашена от временно преустановяване на погасяването на задълженията си по външния дълг. Четири от банките с понижен кредитен рейтинг (Националната банка на Гърция, EFG Eurobank, Alpha Bank и Земеделската банка на Гърция) са и в списъка на агенцията със спекулативни инвестиции.

Намаленият кредитен рейтинг на Гърция от А3 на Ва1 от началото на седмицата предизвика лавина от негативни реакции както в страната, така и в чужбина. В местната преса се видяха квалификации на оценката като „несправедлива”, „неразумна”, „нелогична” и дори „провокационна” и „неадекватна”. Председателят на EUROGROUP и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер решението на Moody’s е абсурдно. Комисарят по икономическите въпроси към Европейския съюз Оли Рен определи оценката като неочаквана и подчерта: „Намаляването на кредитния рейтинг на Гърция не отговаря на доходността на гръцките държавни облигации, нито на стойността на spread-а на CDS книжата, които отбелязват значителен спад след сключването на споразумението за спасяване на Гърция.”

„През април Moody's е остави отворена възможността за ново влошаване на кредитния рейтинг на Гърция, докато се даде по-детайлна информация за финансовата помощ предоставена от страните в еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). Оценката Ba1 отразява нашия анализ на баланса от ползите и рисковете, свързани с усвояването на помощта,” заяви пред гръцкия вестник Нафтемборики водещият анализатор на Moody's Сара Каралсън. Тя обяснява, че най-големият риск за гръцката икономика е дали правителството ще може да последва и запази държавното управление в правилна посока на развитие. Каралсън подчертава, че дори и лекото отклонение от целите поставени в Програмата за стабилност и развитие, както и от договореностите с МВФ може да доведе до значително увеличение на съотношението на дълга към БВП.

Финансовия анализатор е категорична, че Гърция има тригодишен срок, за да възстанови положителния икономически ръст в страната и да свали държавния си дефицит на 3% от БВП от сегашните почти 14% от БВП. Според доклада на МВФ, ако растежът на БВП е с само един пункт по-нисък от предвиденото за периода докато тече договора за финансова помощ, то външният дълг ще нарасне на 166% от БВП до 2020 година.

„За много години международните пазари подценяваха кредитния риск, който крие Гърция,” казва Сара Каралсън. Тя разяснява, че това е основната причина лихвите по държавното кредитиране на страната да станат почти равни на стойностите на кредитиране на Германия независимо, че кредитната оценка на Гърция е била А1, а на Германия ААА, т.е. с четири пункта по-висока.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus