Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Модният гуру Лакис Гавалас обяви фалит

06 Юли 2011 / 13:07:27  GRReporter
3763 прочитания

Фалит обяви модния гуру на Гърция Лакис Гавалас, който е известен с веригата си луксозни магазини за маркова мода в страната. Гавалас е изключителен представител за страната на около 60 от най-популярните модни марки в света. Въпреки това, икономическата криза и затегнатият данъчен контрол го притиснаха до стената и в края на 2010 година му бе наложена глоба от пет милиона евро за невнесено ДДС в последната година. Поради липсата на финансови възможности да покрие задълженията си към държавата, но и към честни кредитори Гавалас се видя принуден да прибегне до параграф 99 от Кодекса за обявяване на фалит, според който длъжникът ще е защитен от своите кредитори, независимо че спира плащанията към тях.

Лошо управление на финансите и радикалният спад в продажбите на дребно са две от основните причини за финансовия крах на вносителя. Въз основа на данните за 2009, компанията е имала оборот от 69,32 милиона евро, а през 2008 тази сума е била 68,6 милиона евро. За 2009 година нетната печалба преди данъци в размер е достигнала 1,84 милиона, което е значителен спад в сравнение с предишната година, когато тя е била 4,4 милиона евро. За съжаление звездата на марковата мода явно не е добър в сметките, защото общо кредитните задължения на дружеството през 2008 достигат 17,37 милиона евро, а през 2009 тяхната стойност скача на цели 94,3 милиона евро. Не по-добра е ситуацията и при другата му компания „Лакис Гавалас – Вътрешни пространства” АД, които също отбелязват загуби за 2009 година 5,8 милиона евро.

Спасителният пояс на Гавалас може да се окаже недвижимите имоти, които имат компаниите му. Централният офис и складовете на Галавас са в близост до столицата по пътя към атинското летище „Елевтрос Венизелос” в района Кантза. Той разположен на 33 хиляди квадратни метра и според информацията предоставена в гръцкото издание capital.gr, предприемачът се е опитал да продаде бизнес площта с офис сградите, складовете и логистичния център за 40милиона евро чрез голяма посредническа агенция. Офертата не е срещнала отклик. Построяването на офисите е инициатива, която Лакис Гавалас започва преди малко повече от пет години, когато все още нямаше облаци на хоризонта на гръцката икономика. В момента анализатори оценяват, че инвестицията се е оказала нерентабилна дори и в „розовите” времена на гръцкото предприемачество и значително е допринесла за финансовото закопаване на компанията.

Дружеството на Гавалас работи с над 700 търговски представителства на дребно в цялата страна и има персонал от над 200 души. Той представлява марки като Sonia Rykiel, Burberry, D&G, Moschino, DSquared, Fashion Lobby, Anna Molinari, Kritzia, Trussardi и много други, част от които вече са преминали в ръцете на други представителства.

За самия Лакис Гавалас модата не е била първият му избор в живота. Той е роден през 1957 и произхожда заможно семейство от Пирея. Баща му е бил собственик на фабрика за обработка на мрамор и малкият Апостолакис (както е истинското му име) е завършил гръцко-френска гимназия. Пред Атенс Магазин дизайнерът разказва, че първата му работа е била на 17 години при един кожар, който правел ученически чанти в района на Монастираки. Там за първи път изявява таланта си в модата, като успява да направи няколко чанти с по-разчупен дизайн от приетия в епохата. Според думите му, тези чанти са имали голям успех.

На 20-годишна възраст заминава за Италия като танцьор и започва работа в италианската телевизия РАИ. Там открива светът на модата, като първо става хореограф на модни ревюта. На 27 години започва първите си сътрудничества с италиански дизайнери в по-креативен план и на 29 години се връща в Гърция с идея да отвори магазин на остров Родос, който по това време е все още свободна зона и всичките луксозни стоки ще бъдат внасяни без мито. По-късно търговската му мрежа се разраства, а след това започва да прави своя марка дрехи .LAK, макар че не му харесва да се нарича дизайнер. Хора близки до кръга му казват, че е изключително добър професионалист и работохолик и се надяват, че скоро ще може да се вдигне отново на крака.

Категории: ИкономикаПазари Лакис Гавалас фалит Гърция параграф 99
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus