Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мнозинството от читателите на GRReporter ще гласуват на евроизборите

23 Май 2014 / 12:05:45  Анастасия Балездрова
1148 прочитания

Броени часове остават до неделя, когато гражданите на Европа ще изразят визията си за бъдещето на Европейския съюз чрез своя вот. Девизът на евроизборите тази година: „Този път е различно” отразява истината. За първи път европейците ще изберат, макар и косвено, председателя на Европейската комисия. Той ще бъде излъчен с гласуване в европарламента, като трябва да получи абсолютното мнозинство от гласовете, тоест да бъде подкрепен от 376 от общо 751 евродепутати.

Големият въпрос остава дали европейците ще гласуват или за пореден път ще бъде отчетена слаба активност. Според резултатите от анкетата GRReporter голямото мнозинство от тях възнамерява да не пропусне възможността да изрази позицията си за посоката, в която иска да се развива Европейският съюз, осъзнавайки, че има право на това веднъж на пет години.

Най-убедени, че в неделя ще гласуват за Европа, която е общият дом на всички ни са читателите на гръцката страница на сайта с 63 на сто, следвани от читателите на английската с 53 на сто. Читателите на българската страница са на трето място с процент 41 на сто.

Леко по-нисък е броят на читателите ни, които са посочили, че няма да гласуват, просто защото смятат, че европейските избори не засягат техния всекидневен живот по никакъв начин. Тук отново водят читателите на български език с процент 16 на сто, следвани от читателите в английската версия с 11 на сто. Само 9 на сто от читателите на гръцки език са на мнение, че да се гласува няма смисъл, след като „правителството е на високо, а Брюксел е далеко”, както бихме могли да перифразираме популярната българска поговорка.

Читателите на български език са тези, които в най-голям процент твърдят, че ако евродепутатите за пореден път се втренчат в гласуването на повече законодателство, което не помага с нищо на гражданите в тяхното всекидневие, това ще бъде последното им гласуване. Този отговор са подкрепили 16 на сто от читателите на българската, 11 на сто от читателите на гръцката и 9 на сто от тези на английската страница на GRReporter.

Българите отново водят сред европейците, които няма да гласуват, защото се противопоставят на членството на страната си в Европейския съюз. Процентът на читателите в българската версия на сайта, които подкрепят този отговор са 20 на сто от гласувалите. В гръцката те са 17 на сто, а в английската – 14 на сто.

В същото време 14 на сто от читателите в английската и 7 на сто от тези на българската страница са заявили, че са се регистрирали да гласуват за гръцките евродепутати.

Според последните данни (от 19 май) партията, която се очаква да спечели най-много места в Европейския парламент е Европейската народна партия. Прогнозите са, че тя ще излъчи около 217 евродепутати, чийто брой е доста по-нисък от 275-те в досегашния състав на Европарламента.

Партията на европейските социалисти се очаква отново да е втора по сила със съвсем леко повишение в броя на депутатските места. Алиансът на либералите и демократите за Европа отново се очертава като трета сила, но с по-малък брой евродепутати.

Прогнозите за вота в Гърция клонят в полза на радикалната левица СИРИЗА, чийто лидер Алексис Ципрас е и кандидатът на Европейската левица за председател на Европейската комисия. Кандидат за евродепутат от партията е синдикалистката от България Костадинка Кунева.

„Мерките, които се вземат от парламентите, местни и Европейски не помагат на хората да се справят в живота. Това се получава, защото там се защитават интересите главно на банките и световните фирми. Пример - в Брюксел, където има четиристотин и няколко европарламентаристи, също се помещават над  1200 лобисти, които работят само в интерес на фирмата, която представляват. За нас кой работи? Никой! Толкова години не си пролича, че 2-3 души се опитват да защитят интересите на работниците и на безработните в Европа. Това означава,че трябва да отидем, да видим какво се случва там и да се организираме да представим и защитим интересите си, като мнозинство на Европейската общност”, посочи тя в интервюто си за GRReporter.

От своя страна гръцките либерали също признават, че европейският модел страда от дефекти, които трябва да бъдат поправени. Те са за една Европа, в която всички граждани ще бъдат равнопоставени. „Алиансът на либералите и демократите за Европа, която е третата по сила политическа партия в Европейския парламент. Тя фокусира върху човешките права, разнообразието, равните шансове за всички и правото на самоопределение. Призовавам читателите на GRReporter.info да гласуват с европейски критерии за малки партии, които имат визия за Европа”, каза кандидатът за евродепутат от либералната коалиция Гефирес Арети Георгили. Прочетете нейното интервю тук.

Категории: ОбществоПолитика европейски избори избиратели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus