Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мисия на МВФ в сряда в Гърция

02 Април 2010 / 12:04:05  GRReporter
1958 прочитания

Мисия на Международния валутен фонд пристига в Атина в сряда, 7 април. Според официалното съобщение мисията идва, за да окаже “техническа помощ” за събирането на данъците и управлението на държавния бюджет на Гърция. Вчера Управителният съвет наа Фонда заседава специално, за да разгледа състоянието на гръцката икономика. Въпреки изявлението на говорителя на организацията Джери Райс, че Гърция все още не е поискала официална помощ от МВФ, интересът към закъсалата икономически страна е показателен. Нова съвместна мисия на МВФ и на Европейската комисия се очаква да пристигне в Атина в началото на месец май, за да подготви доклада за напредъка на Програмата за стабилност, който трябва да се обяви на 16 май.
    “Ако Гърция се обърне към нас, ние ще й помогнем, но това ще стане при нашите условия и с наша програма”, заяви през седмицата изпълнителният директор на Фонда Доминик Строс-Кан. След вчерашното заседание на Управителния съвет във Вашингтон негови членове побързаха да заявят, че няма да се наложи МВФ да спасява Гърция и че тя ще успее сама да реши финансовите си проблеми.
    Междувременно spread-показателят на гръцките държавни облигации приключи Страстната седмица на 352 пункта и се върна на стойностите си отпреди триумфално обявената подкрепа на страните от еврозоната за Гърция. Правителството на Георгиос Папандреу вече не крие разочарованието си от реакцията на пазарите на неясната помощ, която индивидуални страни от еврозоната на двустранна основа ще окажат на Гърция със също толкова неясното съдействие на МВФ.
    Цялостната неблагоприятна картина на гръцката икономика, чиито реформи още са в никаква фаза и двете емисии на държавни облигации със 7 и с 20-годишен падеж, които бяха посрещнати много сдържано от пазарите, както и годишните отчети на големите гръцки банки и компании, регистириращи спад в печалбите се отразиха и на транзакциите на атинската борса. Нейният индекс приключи седмицата със спад от 2,46 на сто, а от началото на годината спадът е 4,61 на сто. Ръст в стойността на акциите регистрират само осигурителните компании и той е значителен 13,72 на сто. Обратно, най-голям спад има на банковите акции, които поевтиняха със 4,82 на сто, финансовите дружества - с 3,34 на сто и индустриалните предприятия - с 3,26 на сто.
    След като по-рано през седмицата агенция Moody’s намали кредитните рейтинги на четирите най-големи гръцки банки - Националната банка на Гърция, Eurobank EFG, Alpha Bank, Пиреос и Емборики, гръцкото правителство реши да подсили ликвидността им. Министерството на финансите размрази остатъка от 15,5 милиарда евро от обявения преди 2 години пакет от 28 милиарда евро държавна помощ за гръцката банкова система. Националната банка на Гърция, Eurobank EFG, Alpha Bank и Пиреос веднага са подали молби за участие в държавната помощ. Така банките ще придобият ликвидност и ще могат да дават кредити за бизнес цели и едва на второ място ще са кредитите за битови цели.

Категории: финансова криза МВФИкономикаБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus