Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скромна жътва за поредната емисия облигации

30 Март 2010 / 20:03:09  GRReporter
2480 прочитания

Все по-мрачни стават прогнозите на анализаторите за развитието на гръцката икономика, които предвиждат два сценария. Първият е песимистичният, според който страната няма да успее да се реформира, широко рекламираните от премиера Георгиос Папандреу оздравителни мерки няма да се състоят. Страната ще изпадне в несъстоятелност и оттук в лапите на Международния валутен фонд. Вторият сценарий е оптимистичният, според който реформите в Гърция ще успеят, но те ще въвлекат страната в толкова дълбока рецесия, че излизането от нея няма да е възможно без чужда помощ.
    “Ако Гърция се обърне към Международния валутен фонд, ние ще й помогнем, но условията, при които това стане ще са нашите условия и програмата, която се приложи в Гърция ще е нашата програма. Ще действаме по същия начин, по който действаме за всеки един наш член”, заяви изпълнителният директор на организацията Доминик Строс-Кан пред агенция Блумбърг. Изказването му предизвика смут в гръцкото правителство и открито неудобрение от страна на гръцките медии. Дори успокоителната оценка на агенцията за кредитни рейтинги Фич, че най-вероятно в следващите месеци негативната перспектива за гръцката икономика ще бъде заменена с позитивна не успя да успокои медиите.
    Напрежението всъщност бе предизвикано от неуспешното емитиране на 20-годишни държавни облигации на стойност 1 милиард евро, от които бяха продадени едва 390 милиона и то при огромната лихва от 6 на сто. Още вчера гръцките държавни ценни книжа със 7-годишен срок срещнаха сдържания прием на пазарите, които все пак ги изкупиха при 5,9 на сто лихва. Изненадващата емисия днес бе тотално безуспешна. Очаква се Гърция отново да се обърне към международните пазари на 13 и на 20 април. Междувременно Организацията за управление на външния дълг на Гърция обяви, че между 7 и 14 април ще емитира държавни ценни книжа, които ще могат да бъдат закупени от частни лица. Книжата ще са със 7-годишна давност и ще са със лихва 5,9 на сто. В процедурата могат да участват всички желаещи, които имат лична карта и данъчен номер в Гърция и които са се регистрирали като инвеститори в банки или инвестиционни фондове.
    Крахът на новата емисия гръцки облигации отново изхвърли във въздуха spread-показателя, който за първи път от седмица насам достигна 338 пункта за 10-годишните облигации. CDS застраховките достигнаха 327,500 евро, а в понеделник бяха 303,500 евро. През април и май гръцката държава ще трябва да изплати общо 24 милиарда евро за ценни книжа, продадени в миналото.
    Неблагоприятната реакция на международните пазари нямаше как да не се отрази и на атинската борса, която затвори низходящо. Индексът й загуби 1,76% и приключи на 2099,65 пункта, като най-много се срина банковият показател, който загуби 2,31 на сто от стойността си. Най-многозагуби претърпя Националната банка на Гърция -2,34 на сто, следвана от Алфа Банк -2,16 на сто.

Категории: икономическа криза гръцки облигации пазари цени лихвиБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus