Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министрите на отбраната на ЕС за Украйна: Това е голям геополитически трус

21 Февруари 2014 / 16:02:06  Мария Спасова
802 прочитания

Като голямо геополитическо сътресение определиха случващото се в Украйна министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз. Украйна не бе включена в дневния ред на неформалната им среща в Атина, но събитията в Киев от последните дни са толкова ярки, че не оставят никого безпристрастен. “Случващото се в Украйна не е толков апросто, колкото изглеждаше в началото”, призна гръцкият военен министър Димитрис Аврамопулос, който изрази готовността на Европейския съюз да бъде активен участник в решаването на конфликта.
    Вчера външните министри на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и на Полша Радослав Сикорски започнаха преговори в Киев с президента на Украйна Виктор Янукович. Сикорски редовно информираше последователите си в Туитър за хода на разговорите. Така от първа ръка знаем, че разговорите са приключили в 7,20 чаа тази сутрин. По-късно полският външен министър написа в профила си: “Това е деликатен момент за постигането на съгласие за изхода от кризата в Украйна. Всички страни трябва да знаят, че компромис означава да получиш по-малко от 100%”.
    Димитрис Аврамопулос съобщи, че военните министри са в непрекъсната връзка с двамата топ-дипломати в Киев. “Надявам се, че мисията им ще приключи с добри новини”, допълни той. В същото време той констатира, че насилието в Украйна се увеличава, а ситуацията излиза извън контрол и подчерта, че за Европейския съюз украинското членство продължава да стои на масата за преговори и че най-доброто бъдеще на страната може да се гради само на основата на европейските ценности.
    В работата на форума участва и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който тази сутрин се срещна с гръцкия премиер Андонис Самарас. “Украинското правителство носи цялата отговорност и не бива да допуска намесата на армията срещу протестиращите граждани”, заяви той пред журналисти и подчерта, че за момента е немислимо да се говори за операция на НАТО в Киев.
 

   Военните министри от Европейския съюз обсъдиха също така и морското пиратство, като се съгласиха, че срещу този престъпен феномен се води успешна битка, че в числово изражение има много добри резултати, но явлението съвсем не е ликвидирано. Морската сигурност е един от приоритетите на гръцкото председателство, а с конкретни предложения са излезли и представителите на Италия и Португалия. “До юни ще излезем с конкретна стратегия за борба с пиратството. Страните-членки разчитат на нашата способност да я изработим, още повече, че тази година Европейският съюз е председател на международната кампания срещу пиратството”, заяви Масиж Поповскизаместник генерален секретар на Европейската агенция за външни действия.
    Министрите на отбраната обсъдиха решението на Европейския съюз да изпрати военна мисия в Централно Африканската Република, взето на 10 февруари и прецениха, че имат готовност да изпратят мисия там в най-скоро време. Европейският съюз вече е изпратил четири военни мисии в различни горещи точки на света - три в различни африкански страни и една в Босна и Херцеговина.

 

Категории: Украйна Киев Европейски съюз министри на отбраната гръцко председателство на ЕС морско пиратство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus