Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма да има руска интервенция в Украйна без съгласието на САЩ

20 Февруари 2014 / 19:02:09  Анастасия Балездрова
1941 прочитания

Въпреки надеждите за край на ожесточените сблъсъци в Киев, които даде споразумението между президента Виктор Янукович и силите на украинската опозиция, примирието се оказа съвсем крехко. От сутринта битките на централния площад Майдана се подновиха, без никой да е в състояние да знае точния брой на жертви и ранени.

Нарушението на примирието даде нов тласък на коментарите, че единственото решение за Украйна е тя да бъде разделена на две. GRReporter се свърза за коментар с един от най-добрите познавачи на Русия и страните от бившия Съветски съюз в Гърция. Името му е Андреас Пецинис и е главен редактор на гръцкото икономическо издание „Имерисия” и на списанието „Икономическа инспекция”, което се издава от 1934 и е най-старото списание в Гърция. Преди това е работил като ръководител на икономическия отдел в изданията „Ексусия” и „Епендитис”, като коментатори и анализатор в радио Скай и Планет. Придобил е бакалавърска и магистърска степен в катедра „Политическа икономия” на Московския държавен университет „М.В.Ломоносов”, където е защитил и докторска дисертация.

Г-н Пецинис, как се стигна до днешната ситуация в Украйна?

Тук трябва да отбележим два особено важни исторически факта. Украйна винаги е била разделена на две части – на източна и западна. Източната винаги се е намирала по-близо до Русия не само защото там живеят хора от руски произход, но и по икономически и религиозни причини. Руското икономическо влияние е силно, а повечето от гражданите са източноправославни. Западната част на Украйна е била управлявана от различни сили. Веднъж е принадлежала на Русия, друг път – на Полша. Там хората са униати и католици и никога не са искали да се намират под управлението на Русия. Дори когато цялата територия на страната е била завзета от Русия по времето на Екатерина Велика, украинците в западната част са се бунтували.

Другото е, че след разпада на Съветския съюз Украйна така и не успя да реши двата основни проблема – бедността и корупцията. Тези два фактора изостриха проблемите в една страна, където управляващите никога не се вслушаха в гласа на гражданите и не направиха нищо за подобряването на техния живот. Те винаги стъпваха на две лодки – едната беше Западът, а другата Изтокът, тоест Русия.

В този смисъл смятате ли, че разделението на Украйна, за което много коментатори говорят през последните дни би решило проблема?

Да, много анализатори твърдят, че разделението на Украйна, тоест включването на източната й част към Русия, а западната, от Днепър и нататък да бъде независима би могло да бъде решение на кризата. Бих отбелязал, че дори Путин в един момент беше заявил, че Украйна е едно образувание, което не би следвало да е независимо, а да принадлежи на Русия.

Разделението вероятно може и да бъде решение. Но трябва да отбележим, че Украйна не е Косово, където живее и един друг народ, различен от сръбския. В Украйна говорим за един народ, които имат различни предпочитания за развитието й. Тези от западната част искат да се присъединят към Европейския съюз, а онези от източната – към Русия, защото имат по-тесни връзки с нея.

Но това, което виждаме сега е една съвсем реална опасност от избухване на гражданска война. А нещо такова би довело до de facto разделение на Украйна.

Какъв би могъл да бъде изходът от тази ситуация?

Мисля, че решаващи в случая са намеренията и възможностите на Русия. Тя не може да си позволи да загуби Украйна, защото без нея ще се върне в годините преди управлението на Екатерина Велика. Не може да си позволи да загуби най-вече Крим, защото той е основен фактор за сигурността в южното преддверие на Русия. Ако тя загуби Украйна, ще се превърне в една държава от Изтока.

Въпросът днес е дали руското управление може да гарантира, че Украйна ще остане под неговия контрол. Не мисля, че е в състояние, защото както Европа, така и САЩ подкрепят днешната украинска опозиция.

Според мен това, което трябва да се случи е Украйна да остане обединена, да стъпи на краката си и да придобие равностойни отношения както с Русия, така и със Запада. Модел, подобен на финландския по време на Студената война, когато страната беше неутрална между НАТО и Съветския съюз. По този начин тя ще може да има икономически облаги и от двете страни. За съжаление обаче това не изглежда реално и  опасността от разделение е голяма.

Как преценявате позицията на Русия към събитията до момента?

Мисля, че действа внимателно и не иска да изостри нещата. Разбира се, говори за интервенциите на Запада, но това е нормално. И Западът, и Русия се намесват в събитията в Украйна, и то доста дълбоко.

Русия балансира и се опитва да усмири страстите и да наложи Виктор Янукович. Но в същото време той не изглежда в състояние да управлява. Мисля, че контролът е избягал от ръцете му и единствено оръжието би му помогнало да промени това. Но при този сценарий вече ще говорим за кръвопролитие.

Какво е мнението ви за позицията на Европейския съюз в конфликта?

Европейският съюз направи една трагична грешка в началото на преговорите за присъединяване с Украйна. Икономическият пакет, който предложиха на Янукович беше малък, дори смешно малък. Не е възможно да говорим само за един милиард евро.

Ако ЕС беше предложил повече неща на Украйна вероятно щеше да спечели  битката за властта в страната.

Категории: Политика Украйна сблъсъци опозиция Виктор Янукович Русия Владимир Путин Юлия Тимошенко
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus