Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Михалис Ляпис крал и от общински данъци

14 Януари 2014 / 12:01:35  GRReporter
963 прочитания

Проверка на общината в Карпениси показа, че бившият министър в две гръцки правителства Михалис Ляпис е мамил държавните органи по няколко начина. Преди месец той бе заловен да кара без шофьорска книжка и с фалшиви регистрационни номера, след това бе обвинен, че си е построил вила с пари от европейски фондове за развитие.

Последната новина от "сагата Ляпис" е, че е декларирал погрешна квадратура за конкретната вила с цел да си спести разходите по плащането на общински такси. По-конкретно, кметът на Карпениси Костас Бакоянис обяви, че вместо реалните 233,05 кв.м., Ляпис е декларирал едва 70 кв.м. площ за зимния си "палат".

Според доклада на общината бившият министър е „пропуснал” да декларира общо 163,05 кв.м. площ и така си е спестявал 250,80 евро на година от общинските такси.

През последните две години община Карпениси прави редовни проверки, като сравнява декларираните от собствениците площи на къщите с данните на системата на Националната електрическа компания ДЕИ, по чиято сметка се начисляват общинските такси и разрешителните за строеж.

След появилите се в гръцката преса публикации за финансирането на вилата на Михалис Ляпис в село Мегало хорио, кметът Костас Бакоянис (син на Дора Бакояни – б.а.) нареди провеждането на извънредна проверка в нея. Инспекторите установиха, че загубите за общинските каси през последните три години възлизат на 752,40 евро.

Общината информира ДЕИ за разликата в площта на имота и нареди провеждането на проверка и за изминалите години. според източници това няма да е лесна задача, тъй като преди последната реформа в общинската администрация, архивите в селата са били написани на ръка. Действащата правна рамка позволява на общинските власти да провеждат проверки за период от пет години.

„Старецът на демокрацията (Георгиос Папандреу, дядото на бившия премиер – б.а.) казваше, че стените на къщите на политиците трябва да бъдат стъклени. Демокрацията не се огъва от икономическата криза, а от наложилото се усещане за ненаказаност. Ще продължим с проверките с цел да стигнем колкото се може по-високо и да започнем да възстановяваме доверието в публичните дела”, посочи Костас Бакоянис.

В същото време Михалис Ляпис бе засечен на граничния пункт Промахон да преминава границата между Гърция и България. Той пътувал сам с колата си. Според източници служителите подложили на щателна проверка както него, така и данните на автомобила му, като посочват, че бившият министър бил особено услужлив по време на процедурата. Заслужава да се отбележи, че подобни проверки не се осъществяват при преминаването от една страна-членка на Европейския съюз в друга. За момента не е ясно коя е била крайната дестинация на Ляпис, като предположенията са, че той вероятно е пътувал към Румъния.

Категории: Криминална хроника бивш министър Михалис Ляпис вила квадратура общински такси пътуване България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus