Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вила с държавни пари

04 Януари 2014 / 14:01:55  GRReporter
918 прочитания

След фалшивите номера за колата, бившият министър на транспорта Михалис Ляпис отново скандализира обществеността. Този път в епицентъра на репортажите е вилата на семейство Пяпис в Мегало Хорио в областта Евритания, която очевидно е построена с държавно финансиране.

Според обвиненията Ляпис и съсобствениците на сградата са използвали обществени фондове с държавно съфинансиране за създаването на единици за селски туризъм, за да бъдат извършени и съответните работи. Има обаче съмнения дали въпросната сграда е функционирала като къща за гости и за какъв период е станало това (законът изисква предназначението да не се променя поне едно десетилетие).

Определени жители на района твърдят, че не помнят да са виждали туристи, които да са отсядали в къщата на семейство Ляпис. В случая е замесен и депутатът от Нова Демокрация  и бивш областен управител на Евритания Контогеоргос, тъй като усвояването на фондовете е станало чрез областната компания „Евритания”, на която той е бил начело.

 Както споменава вестник Етнос, миналия четвъртък прокуратурата на Карпениси е обявила, че 18 членове на областния съвет на Евритания, които са служили до края на 2010, са разследвани за измама, тъй като а предоставили незаконна гаранция на компанията „Евритания” да получи заем от 4,7 млн. евро. Между разследваните е и сегашният депутат от региона от Нова Демокрация Кондогеоргос, който през 1992-1993 е изпълнителен директор на конкретната фирма.

Според обвиненията на бивши служители на компанията, както и на местни фактори, Михалис Ляпис е използвал позицията, която е заемал в тогавашното правителството на Константинос Мицотакис като заместник-министър на търговията, и е включил къщата в Мегало Хорио, която е принадлежала на леля му Василики Ляпи, в обществената програма за промотиране на селския туризъм, с цел да се построят 5 туристически къщи за гости.

Според същите източници, сумата на финансирането е била 10 милиона драхми, след като за построяването на всяка стая програмата е осигурявала 2 милиона драхми. По онова време компанията „Евритания” е дъщерна на Земеделската банка и е функционирала като посредник в обществени програми за финансиране, отнасящи се до селския туризъм, както и в други дейности.

Програмата е одобрена и както твърдят служители на местното самоуправление, семейство Ляпис е използвало  всички вратички на закона и е преустроило луксозната къща в Мегало Хорио, усвоявайки финансирането, без къщата да работи дори 1 ден като къща за гости.

Категории: Михалис Ляпис бивш министър къща Евритания обществени фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus