Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мери Катрантзу: успехът ме направи по-безстрашна

26 Ноември 2012 / 23:11:08  Виктория Миндова
2949 прочитания

Името Мери Катрантзу е световно известна марка за дизайнерски дрехи. Между почитателите на този лейбъл са Клаудия Шифър, Сара Джесика Паркър, Бионсе, Кийра Найтли, Гуен Стефани, Риана и цяла поредица от други кино звезди и популярни личности. Същото това име принадлежи на младо момиче от Гърция, което с помощта на много упорит труд е превърнало своята фантазия в модна сензация. По всичко личи, че успехът, който е достигнала досега ще я следва и в бъдеще.

Според английския Vouge Катрандзу е “Леонардо на Photoshop-a”. Още с първата си колекция през 2008 тя завладява вниманието на критиците със смелите си дигитални щампи, които тя сама създава. Дигиталният принт се оказва рисково решение във време, когато все още преобладават минималистичните настроения в модата. Структурата на дрехите, прецизното изпълнение и индивидуалността на колекцията й се оказват тайната на успеха.

GRReporter имаше шанса да се срещне лично с Мери Катрандзу, в едно от кратките й посещения в Атина. Поискахме да разберем повече за нея, нейната работа и как едно обикновено момиче може да покори световните модни подиуми не като модел, а като дизайнер преди да е навършило 30 години. Нейната идея за кариера в началото е била съвсем различна. Мери започва образованието си с архитектура.

Любовта й към цветовете я кара да проведе тримесечен курс в световно известния институт за мода Central Saint Martins College of Art and Design. Там осъзнава, че иска да се занимава с мода професионално, иска да има собствена марка и е готова да вложи всичките си усилия и усърдие, за да го постигне. Подготовката й като архитект и дава възможност много бързо да вникне в същността на създаването на една дреха като триизмерно творение.

Прави смели експерименти, които се оказват достатъчно успешни не само, за да впечатли критиците, но и за да набере реални клиенти. Тя е обявена за млад талант и тази година е номинирана за дизайнер на годината на Британските модни награди. В момента моделите й от оригиналните колекции се продават в над 260 магазина в различни точки на света. Катрантзу си сътрудничи с търговската верига Topshop, за която преработва колекцията си от висша мода за high street и изработва аксесори за френската Longchamp.

Нейните вдъхновения идват от най-обикновени неща. В предишни сезони сме виждали рокли, вдъхновени от жълтите моливи с розови гумички или щампа на стара пишеща машина да играе централна роля в колекцията. Пролет 2013 ни представя как марките и банкнотите могат да се превърнат в елегантни щампи на ефирни рокли, които носят романтизма и лекотата на Средиземноморието, но с изискаността на френската Ривиера.

Оказа се, че семейството на Мери има пряка връзка с България. Корените им идват от стар гръцки род живял в Пловдив, а по-късно и в София. Окончателното завръщане в Гърция на семейство Катрантзу е през 20-те години на 20-ти век.

Мери Катрантзу ни омая със своята непринуденост, искреност и приятна личност. В почти всичките си публични изяви тя винаги е облечена в черно, което влиза в остър контраст с изградената от нея модна естетика. В колекциите й преобладават наситени цветове, дръзки щампи и прецизна асиметрия, която се запечатват в съзнанието. Ето нейната история:

За колебанията

Успехът е относително понятие. Не смятам, че ме направи по-уверена. Може би ме направи малко по-безстрашна. С други думи вярвам в това, което правя. Ако имам идея и съм повярвала в нея, ще направя каквото мога, за да я осъществя. Все още не вярвам, че съм готова за следващата голяма стъпка, но понеже в миналото съм доказвала на себе си, че мога да се справям, продължавам да правя усилия.

Лондон

В Лондон имаш възможност да започнеш работа в момента, в който си вземеш дипломата. Платформата, която ти предоставят, за да покажеш работата си (London Fashion Week) и финансовата помощ, която можеш да получиш е от изключителна важност. Британският съвет за мода (British Fashion Council - BFC) помага за разпространението на работата ни. Реални клиенти идват и виждат на какво си способен.

Някои неща, които можеше да ми отнемат пет години, за да ги достигна, сега ми отнеха само една година. Това, което ми помогна бе, че започнах да продавам много бързо. По този начин и екипът ми нарасна. Отговорността ми е много по-голяма, защото от мен зависи работата на 25 души.

Подкрепата на организации като Лондонската седмица на модата (London Fashion Week) е решаваща за един млад дизайнер. Фактът, че си част от подобно събитие, от новата генерация дизайнери и имаш одобрението да участваш в него, само по себе си ти помага. Дори и да не се хареса на публиката твоята колекция, тя ще й обърне внимание. Първата ми колекция беше трудна, защото заложих най-много на десените, когато те все още не бяха актуални. Ако бях излязла със същата колекция от Гърция, може би никой нямаше да ми обърне внимание.

Започнах в един период на минимализъм, когато никой не искаше да носи силни ярки десени. За да вникне човек в тази естетика, имаш нуждата от подкрепа на световно известни авторитети в модата.

Ключов момент в кариерата

Категории: Мода Мери Катрантзу колекция щампи десени дигитален принт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus