Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Медицинският туризъм може да носи на Гърция над 400 милиона евро годишно

23 Декември 2013 / 20:12:34  Анастасия Балездрова
1015 прочитания

Гърция се готви да посрещне първите си медицински туристи през 2014. Идеята, която започна да се разработва преди година от Хотелиерската камара на Гърция и заети в здравния сектор вече е на път да се реализира. Очакваните приходи са в размер на 400 милиона евро на година с потенциал да се увеличат до пет пъти през следващите 10 години.

Гръцкото правителство е взело присърце този нов вид туризъм, който се очаква да даде нов тласък на икономиката на страната, след като практически ще увеличи туристическия сезон през цялата календарна година. В тази връзка министрите на туризма Олга Кефалояни и здравеопазването Адонис Георгиадис подписаха общо решение, в което определят минималните условия, на които трябва да отговарят желаещите да предоставят услуги на медицинските туристи.

„Гърция разполага с цялостен туристически продукт, затова и първите туристи от този вид ще са хора, които вече познават страната като туристическа дестинация”, посочи министърът на туризма. Тя допълни, че за да успеят да се наложат на този пазар заетите в осигуряването на всички услуги трябва да са специалисти в областите си и да работят по най-отговорен начин.

„В чужбина гръцките лекари имат славата на много добри специалисти, страната ни е прекрасна туристическа дестинация и ако тези две неща се комбинират с качествена туристическа инфраструктура и добри цени, усилията ще бъдат успешни”, каза от своя страна министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис. В същото време обаче предупреди: „Единственото, което не трябва да допуснем е участието на непрофесионалисти, които ще се опитат единствено да спечелят. Една грешка в случай с пациент – медицински турист е достатъчна, за да се провалят усилията на всички”.

Министърът заяви, че всички заинтересовани да се включат в предоставянето на услуги към този вид туристи ще трябва да отговарят на международните стандарти за качество вследствие на което ще получават съответния сертификат. Адонис Георгиадис каза, че усилията на министерството за развитието на медицинския туризъм ще бъдат постоянни. Той обяви, че през февруари ще внесе за гласуване от парламента нареждане, което ще включи в услугите на медицинския туризъм хемодиализата, както и мерки за осъвременяването на спа туризма.

Председателят на Хотелиерската камара на Гърция Георгиос Цакирис  обяви, че в рамките на подготовката е била изготвена карта, на която са отбелязани всички държавни и частни болници и клиники, центровете за възстановяване, клиники ин витро и всички останали обекти, свързани със здравеопазването по населено място и област. Картата ще може да се публикува във всички сайтове на участниците в конкретната индустрия, а след няколко месеца тя ще е достъпна за таблети, компютри и смартфони под формата на апликация.

Всички заети в медицинския туризъм предстои да бъдат вписани в регистъра на фирмите, които предоставят здравни услуги. Гръцкият съвет за медицински туризъм е създал също карта с 2 626-те хотели в страната.

„34 на сто от медицинските туристи избират мястото, където ще отидат да се лекуват или възстановят чрез агенция, а 66 на сто се обръщат директно към болницата или клиниката. Затова е необходимо кандидатите да получават отговор на въпроса си веднага”, посочи регионалният мениджър за Гърция, Кипър, Израел, Хърватия и Украйна на компанията Treatment Abroad Мария Георга.

„Решаващите фактори при избора на туристите са цената, качеството на клиниката и качеството на услугите. Проучванията показват, че ако останат доволни, 89 на сто от тях препоръчват мястото на своите близки и приятели, а 90 на сто казват, че биха го посетили отново. В същото време не трябва да пропускаме и факта, че 84 на сто от тях пътуват с поне един член на семейството си или придружител. Това са хора, които могат да ползват всички предлагани туристически услуги”, допълни тя. Съветите й към гръцката туристическа индустрия завършиха с препоръките за поддържане на контакт с пациентите-медицински туристи след лечението. По думите й европейската директива за трансгранично здравно обслужване, която предстои да бъде усвоена от страните-членки на ЕС ще предостави още по-големи възможности за развитието на медицинския туризъм. 

Категории: Икономика медицински туризъм болници хотели услуги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus