Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се открива за пазара на медицинския туризъм

19 Ноември 2012 / 18:11:02  Анастасия Балездрова
1654 прочитания

„Освен на традиционния Гърция би могла да стане център и на медицинския туризъм. Базата и предпоставките са налице. Остава регламентирането на правната рамка и координирането на замесените във веригата участници. Ако всичко това приключи в рамките на 2013, в края на годината страната ще е готова да посрещне първите медицински туристи”. Това е мнението на представители на здравната система и туризма, които представиха днес проучване на тема: „Развитие на медицинския туризъм в Гърция”.

За тази цел Хотелиерската камара на Гърция предлага започването на шест пилотни програми за развиването и промотирането на цялостни мрежи за предлагане на здравни услуги на чуждестранни посетители. Те ще бъдат създадени около местните болници, клиники или здравни центрове с участието на болничните заведения, хотелиери, туристически агенции, рекламни компании, транспортни фирми, компании за сертифициране на здравни услуги по международните стандарти и местното самоуправление.

„Освен традиционния, в Гърция би могъл да развива и медицински туризъм. Базата и предпоставките са налице. Ако бъде регламентирана и правната рамка в края на 2013 ще сме напълно готови да започнем”, заяви преподавателят по социална медицина в Атинския университет Георгиос Тундас по време на пресконференция в Хотелиерската камара. Нейният председател Георгиос Цакирис посочи, че организацията би могла да поеме ангажимента по сертифицирането на туристическите обекти, които ще поемат конкретния вид туристи.

Според ръководещия изследването „Развитие на медицински туризъм в Гърция” икономист Аристос Доксиадис Гърция е в състояние да приеме туристи и за двата вида медицински туризъм: За избирателния, при който чужденецът идва в страната с единствена цел да се лекува. В него са включени пластичните, стоматологичните и очните операции, както и ин витро забременяването. Това са интервенции, които обикновено не се покриват от здравните фондове и пациентите сами решават къде и колко ще заплатят, за да получат конкретните услуги. Друга категория са кардиологичните интервенции, възстановяването, лечението на рак и трансплантацията на органи. Това са скъпи терапии и при избора на пациентите тяхната цена е от решаваща роля.

Другата категория медицински туризъм се припокрива с традиционния. Тя засяга справянето с извънредни ситуации или подсигуряването на терапия за хронично болни туристи или хора, които посещават Гърция по работа.

Според икономиста пазарът на медицинския туризъм в международен мащаб е голям: 5 милиона пациенти и оборот в размер на 15-20 милиарда долара.Той е развит предимно в Индия, Сингапур, Бразилия, Мексико, Коста Рика, Куба, Унгария и Турция. Както посочи, в добрите здравни системи в европейските страни са основната причина той да не бъде особено развит на стария континент. От друга страна обаче изчакването за различни операции и терапии принуждава много хора да потърсят медицинска помощ в чужбина.

Както посочи, Гърция има достатъчно частни и държавни болници и клиники, двойно повече от необходимия лекарски персонал и цялата инфраструктура, която може да бъде използвана за този вид туризъм. „Цените на услугите също са конкурентни, без да е необходимо да бъдат намалени допълнително”, заяви един от участващите в проучването лекари.

Приетата миналата година директива за премахване на препятствията при трансграничното лекарско обслужване е регламентирала процедурите на европейско ниво. „Предпоставките за нейното прилагане са задача на държавните органи, които трябва да направят необходимите корекции в правната рамка. Трябва да избегнем на всяка цена въвеждането на старите познати практики с издаването на нови разрешителни и други документи, защото това ще утежни още повече процеса”, предупреди икономистът.

Аристос Доксиадис допълни, че примерните, но и постижими цифри са впечатлителни: При приток на около 100 000 пациенти, всеки от които ще харчи по 4 000 евро (3 000 за медицински разходи и 1 000 за хотел и храна, в рамките на 3 -5 години приходите могат да бъдат от порядъка на 400 милиона евро годишно.

Според него дори и да не успее трансграничното медицинско обслужване на европейско ниво, Гърция все пак има пред себе си големи пазари, като Русия и страните от Близкия изток, където здравните системи не са развити и пациентите търсят медицински услуги в чужбина.

Експертите смятат, че развитието на медицинския туризъм ще допринесе за подобрението на упадналия през последните години имидж на страната, удължението на туристическия сезон и поставянето на основите за туризма на третата възраст, който е една от дългосрочните цели на гръцкия туристически бранш. 

Категории: Компании хотелиери медицински туризъм трансгранично лекарско обслужване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus