Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

МВФ предупреждава Гърция за данъчните измами, държавните служители и затворените професии

07 Май 2013 / 15:05:56  GRReporter
5847 прочитания

Гърция постигна напредък в рамките на кредитното споразумение за подобряване на конкурентността и за намаляване на финансовия дефицит. Страната трябва да продължи с преструктурирането, особено в сектора на данъчното облагане, на държавната администрация и на конкуренцията, според доклад на Международния валутен фонд, който беше публикуван днес. Финансовата програма за периода 2013-2014, както се подчертава, е несъмнено доказателство за решителността на правителството да изпълни поетите задължения във финансовия сектор. Освен това, правителството е постигнало несъмнен напредък в областта на адаптирането, което му позволява да възприеме подходящи политики през идващия период, за да постигне обрат в развитието. Между другото, отбелязва се, че е необходимо да се постигне по-балансирано разпределение на тежестите на адаптирането. 

В началото на доклада се отбелязва, че Гърция се е изправила пред изключителни предизвикателства през 2010, както с финансовия дефицит, така с дефицита по текущите сделки, изправяйки се пред огромните увеличения на обществените разходи и липсата на конкурентност в периода след приемане на еврото.

В доклада се подчертава, че за всяка страна, която принадлежи към валутен съюз справянето с такива проблеми съдържа големи рискове за развитието, и че в случая на Гърция спадът е бил много по-голям отколкото се е очаквало. Според съдържанието на доклада напредъкът във финансовата адаптация е изключителен, като балансът трябва да се подобри с 10% от Брутния вътрешен продукт до края на 2013, при свиване на БВП с повече от 20%. По-нататък се отбелязва, че Гърция е покрила значителна част от празнината в конкурентността, тъй като чрез коренни реформи на пазара на труда.По-конкретно, празнината в конкурентността, както се измерва като цена на труда, на единица продукт е намаляла с почти 2/3  от 2010, а дефицитът на текущите сделки е намалял с около 10% на БВП. Едновременно с това, стабилността на финансовия сектор е запазена въпреки големите загуби, които се свързват с преструктурирането на дълга и със значително увеличение на необслужваните кредити. Подчертава се, че тези постижения са улеснили от една страна безпрецедентно подкрепата за Гърция от международната общност, включително и със 173 милиарда евро, които е получила до днес Гърция от европейските си партньори. Тази подкрепа е намалила значително нуждата от адаптация, предотвратявайки много по-сериозни социални проблеми и ограничавайки отрицателните последствия в останалата част на еврозоната.

Постиженията до днес са доказателството за силната решителност от страна на Гърция и на европейските й партньори да направят необходимото, за да се върне Гърция до жизнеспособното си състояние в рамките на еврозоната. Но, както се отбелязва, недостатъчните структурни промени демонстрират, че адаптацията е постигната главно чрез дефлация и чрез неравномерно разпределение на тежестите на адаптацията, като се очертават три основни проблема.

Много малък напредък е постигнат в справянето с укриването на данъци в Гърция.  Богатите и самонаетите не плащат своята част и това води програмата до прекомерна зависимост от орязването на разходите и от увеличаването на данъците на работещите на заплата и на пенсионерите.

Реформите на пазара на труда са довели до значително намаление  на номиналните заплати, това в много малка степен се е изразило в по-ниски цени, заради неуспеха на освобождаването на затворените професии и отварянето на пазарите за конкуренцията. Това е още една причина, заради която в голяма степен тежестта на адаптацията до момента е паднала върху работещите на заплата и пенсионерите.

Макар че балансирането на икономиката се свързва с увеличаването на безработицата в частния сектор, главно между младежите, пренаселеният държавен сектор се запази заради предубежденията от уволненията.

Пак според доклада на МВФ, решителни структурни промени са необходими във всеки един от гореспоменатите сектори, за да се увеличи предлагането и да бъде постигнато по-балансирано разпределение на тежестта.
За финансовата адаптация се казва, че остават важни предизвикателства.  Мястото за налагане на преки данъци е ограничено, както и за големи орязвания на извънредните разходи и правителството е било принудено да се концентрира върху обществено непопулярните орязвания на заплатите и на социалните прехвърляния. Подчертава се и че  финансовата програма за периода 2013-2014  е несъмнено доказателство за решителността на правителството да изпълни задълженията си във финансовия сектор.

снимка www.naftemporiki.gr

По-нататък се говори, че европейските партньори на Гърция са се договорили средносрочната цел за намаляване на финансовия дефицит от 6,5% до 4,5% от БВП да бъде прехвърлена за 2016. Като е отбелязано, Гърция ще продължи да се нуждае от структурна финансова адаптация за постигането на средносрочните си финансови цели и основното предизвикателство пред правителството е да определи метод, чрез който тази цел да бъде постигната без да се отдалечава от поетото обещание да бъдат избягнати по-нататъшни свръхголеми орязвания на разходите.

В доклада на МВФ се описват три основни приоритета:

1. Реформа на данъчната администрация

2. Реформа на държавната администрация.

3. Запазване и укрепване на мрежата за социална защита

Категории: МВФ годишен доклад укриване на данъци рекапитализация структурни реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus