Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лидерът на Независимите гърци бе осъден за клевета

05 Юни 2014 / 17:06:06  GRReporter
667 прочитания

След лошия изборен резултат на европейските избори  и седемте депутати, които напуснаха парламентарната група,  Независимите гърци се сдобиха и със съдебни проблеми. По-конкретно многочленен състав на атинския районен съд осъди партийния лидер Панос Каменос за разпространение на невярна информация и му наложи парична глоба от 100 000 евро. Парите трябва да бъдат изплатени на компанията IJ Partners и нейния президент и представител Теодорос Маргелос. През 2009 Каменос го обвини в използване „спекулативни процедури” в покупко-продажбите на застраховки по гръцките държавни облигации (CDS) на гръцката Пощенска банка с участието на брата на тогавашния гръцки премиер Андрикос Папандреу.

Съдът присъди сумата като парично обезщетение за нанесени морални щети на компанията от публичните изказвания на лидера на Независимите гърци. Според Каменос, Маргелос заложил на фалита на Гърция чрез покупко - продажби на CDS – застраховки.

Според решението обвиненията от страна на Каменос са „лъжливи и клеветнически” и по тази причина ще му се налага парична глоба в размер на 500 евро всеки път, когато ги назовава. Освен това той ще трябва да плати и съдебните разходи в размер на 12 500 евро. Единственото искане на компанията, което съдът не удовлетвори бе незабавното изпълнение на присъдата.

Компанията със седалище в Швейцария IJ Partners подаде иск срещу лидера на Независимите гърци във връзка с неговите публични обвинения, че е имала „вътрешна информация” за включването на Гърция в механизъм за икономическа помощ и така „е заложила на фалита на страната”. Според Каменос компанията откупила  CDS – застраховки на гръцки държавни облигации, които в края на 2009 продала на държавната Пощенска банка.

Съдът определи обвиненията за лъжливи и клеветнически и постанови, че Каменос е действал преднамерено. В решението се посочва: „За възстановяването на щетите на ищеца и предвид мащаба на обидата и широкото разпространение на клеветническите твърдения, степента на виновност и степента на преднамереност на ответника, който твърдеше, че разполага с доказателства за въпросната сделка със CDS – застраховките, които се оказаха несъществуващи и никога не бяха внесени в съда, многократните повторения на клеветническите твърдения, въпреки разобличаването им от ищеца, социалното и икономическо състояние на страните, и двете от които са финансово стабилни, съдът счита, че на ищеца трябва да бъде присъдена сумата от 100 000 евро”.

В решението съдът се позовава както на двете официални опровержения от страна на компанията IJ Partners, така и от страна на Пощенска банка и подчертава, че Панос Каменос не е доказал истинността на своите твърдения. „Той не представи документи за нито една сделка на компанията – ищец във връзка със CDS – застраховки на гръцки облигации, нито код за извършването на такава сделка от международната организация ISDA, което опровергава твърденията му”, се посочва още в решението.

Заслужава да се отбележи, че иск срещу Панос Каменос за същия случай подаде и братът на тогавашния премиер на Гърция Андрикос Папандреу. В решението си многочленният районен съд в Атина отсъди в негова полза за частта от иска, която засягаше обидите, нанесени му от лидера на Независимите гърци.

Категории: Криминална хроникаПолитика Панос Каменос съд клевети CDS-застраховки държавен фалит Теодорос Маргелос Андрикос Папандреу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus